Actualitate

Primăria Oradea verifică modul în care se colectează selectiv deșeurile reciclabile

Colectarea deșeurilor

Primăria Municipiului Oradea continuă campania de verificare a modului în care se colectează selectiv deșeurile reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare (persoane fizice, persoane juridice).

În perioada 22 – 26 noiembrie 2021, s-au efectuat verificări în zona de case pe străzile: Rovine, Victor Babeș, Stănișoarei, Bicazului, Piața Creangă, Lămâiței, A.T. Laurian, Gen. D. Praporgescu, Mioriţei, Brașovului, Nicolae Jiga, Avram Iancu, Garoafei, Horvath Imre, Mușcatei, Cezar Bolliac, Mihai Viteazul, Ulmului, Demetriu Teiusanu, Col. I. Buzoianu, Titu Maiorescu, Mihail Kogălniceanu, Piața Cetății, Piața 1 Decembrie, Rachetei, precum și la un număr de 50 asociații de proprietari de pe străzile : Bumbacului, Morii, Peneș Curcanul, Onisifor Ghibu, Aleea Zidarilor, Aleea Forajului, Piața Nucetului și Nufărului, potrivit instituției.

Controalele au fost efectuate de către patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, S.C. RER VEST S.A și S.C. ECO BIHOR S.A., cu sprijinul Poliției Locale Oradea.

Fracția deșeu reciclabil – 20 deșeuri neconforme din 330 utilizatori verificați

În urma verificărilor din 22, respectiv 26 noiembrie, la un număr de 606 utilizatori ai serviciului de salubrizare de pe străzile amintite, s-a constatat că 330  de utilizatori au scos recipienţii /sacii în vederea colectării şi transportului de către operatorul de salubritate. Din acești 330, s-au identificat  deșeuri neconforme la un număr de 20 generatori de deșeuri. Deșeurile reciclabile au fost contaminate cu resturi de mâncare, deșeuri vegetale, măști, textile.

Fracția deșeu biodegradabil – 53 deșeuri neconforme din 189 utilizatori verificați

În urma controalelor derulate în 23, respectiv 24 noiembrie, la utilizatorii menționați, la fracția de deșeu biodegradabil, s-a constatat că dintr-un număr total  de 612 de utilizatori ai serviciului de salubrizare, un număr de 189 de utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului. Deșeuri neconforme au fost identificate la un număr de 53  de generatori de deșeuri. Deșeurile reciclabile fost contaminate cu  alte fracții de cele mai multe ori cu sticle şi recipienti din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi si ambalaje  din hârtie/carton, mucuri de ţigară etc.

Echipa de control a aplicat pe recipienţii al căror conținut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „DEȘEU NECONFORM”. Conținutul recipientului a fost încadrat automat ca și DEȘEU REZIDUAL, acesta nefiind golit de către operator, fiind lăsat pe amplasament și colectat la o dată ulterioară conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.

Avertismente urmate de amenzi

În urma controalelor efectuate, Poliția Locală a aplicat un număr de 31 avertismente persoanelor fizice și 20 asociațiilor de proprietari, urmând ca la următoarea verificare, neconformitățile constatate să fie sancționate cu amendă.

Comparativ cu cea de-a patra săptămână de verificări, când procentul de precolectare corectă a deșeurilor reciclabile a fost de 96,27%, în cea de-a patra săptămână s-a înregistrat o ușoară scădere a acestuia la 93,94%.

În cazul deșeului biodegradabil, procentul a crescut de la 65% în a cea de-a patra săptămână, la 71,96 % în săptămâna a cincea. Întrucât pe fracția de deșeu reciclabil precolectat în saci galbeni de către utilizatorii serviciului de salubrizare menajeră din curțile comune, Primăria Oradea a constatat că nu se pot identifica generatorii deșeurilor contaminate, pentru a evita pe viitor sancționarea contravențională a tuturor coproprietarilor de imobil, utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugați să menționeze pe sac (cu un marker sau pix) numărul apartamentului unde a fost generat deșeul.

Ca urmare, s-a solicitat operatorului de salubritate să analizeze această disfuncționalitate în prestarea acestui serviciu de colectare a deșeului reciclabil în saci. De asemenea, orădenii au fost informați asupra regulilor colectării separate, fiind împărțite și materiale informative în acest sens.

Deșeurile reciclabile au fost precolectate corect la următoarele asociații de proprietari: R29-R31 Nufărului 1, Bumbacului 27, Vega, Astra, Avram Iancu, Egreta, Peneş Curcanul 34, Dorna, Dalia, Bumbacului 19, Nufărului BL. AN.54, Nufărului 338, Nufărului 84.

Primăria atrage atenția locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, în recipientele distinct inscripționate asigurate de operatorul serviciului.

Ghidul de colectare distribuit de S.C. RER VEST S.A. poate fi consultat și în format electronic accesând link-ul https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/

Campanie pentru deșeuri voluminoase

De asemenea, o campanie de colectare și transport a deșeurile voluminoase de mari dimensiuni va fi întreprinsă, în Oradea, de către operatorul de salubritate SC RER Vest SA. Campania se adresează utilizatorilor casnici, persoane fizice.

Acțiunea va avea loc în perioada 13-24 decembrie, de luni până vineri, între orele 07.30-15.30. Vor fi ridicate deșeuri de mari dimensiuni, precum mobilier, obiecte de uz casnic, covoare, saltele, obiecte mari de folosință îndelungată (altele decât deșeurile de echipamente electrice și electronice).

Orădenii care solicită preluarea de la domiciliu a deşeurilor voluminoase trebuie să dețină un contract de salubritate cu SC RER Vest SA, să nu prezinte restanțe privind plata serviciilor prestate către operator, să fie prezenți la momentul colectării deșeurilor voluminoase, să prezinte spre colectare deșeurile voluminoase demontate, dezasamblate, să pregătească depozitarea deșeurilor la limita proprietății, cu acces direct dinspre carosabil pentru autospecialele destinate colectării deșeurilor.

Citește și: Primăria Sectorului 1 va construi platforme moderne de colectare a deșeurilor

Radu Mihaiu sesizează ANPC în privința contractelor de salubritate cu asociațiile de proprietari. ANPC nu se ocupă însă de asociațiile de proprietari

Semnează petiția noastră pentru DREPTURILE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *