Actualitate

Factura la energia termică în Timișoara se va mări de trei ori

Primarul Dominic Fritz a anunţat că factura la energia termică în Timișoara se va majora pentru abonaţii Colterm, societatea de termoficare din subordinea municipalităţii, ca urmare a exploziei preţurilor la combustibil.

Edilul anunţă că primăria face toate eforturile pentru ca facturile timişorenilor să crească cât mai puţin.

În Consiliul de Administraţie al Colterm s-a stabilit, în baza metodologiei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi având în vedere explozia neprevăzută a tarifelor la energie, un preţ actualizat de facturare a MWh, ce va fi prezentat în următoarea şedinţă a Consiliului Local Timişoara.

În baza calculelor economice şi a cerinţelor legale, acest nou preţ este de 851,27 de lei MWh.

Întrucât subvenţia acordată de Primăria Municipiului Timişoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, factura la energia termică pentru populaţie ar trebui să crească de aproape trei ori, ajungând la 644 lei/MWh, inclusiv TVA.

„Criza mondială a energiei, dar şi poziţia economică vulnerabilă a Colterm, rezultatul anilor de administraţie dezastruoasă, obligă compania să crească preţul de facturare, care nu poate fi sub cel de producţie. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident că timişorenii racordaţi la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de trei ori la energia termică şi de aceea preţul final îl vom stabili în urma şedinţei Consiliului Local Timişoara”, afirmă Dominic Fritz.

El punctează, totuşi, că în aceeaşi situaţie cu Timişoara se află şi alte 26 de oraşe din ţară, care au sisteme de termoficare centralizate şi care sunt nevoite acum să adapteze preţurile de facturare la noile tarife ale combustibililor.

Asociaţia Municipiilor din România a transmis, vineri, o scrisoare Guvernului, semnată de 27 de primari, prin care a cerut ajutorul Executivului pentru a trece peste această criză energetică.

Anunţul de vineri al administraţiei municipale vine în în condiţiile în care furnizorul E.On a avertizat că de luni va sista furnizarea de gaz către Colterm, societate intrată recent în insolvenţă, iar cei peste 50.000 de abonaţi, între care spitalele şi majoritatea şcolilor riscă să rămână fără căldură.

Citește și: Situația termoficării în Timișoara este dramatică. Colterm are costuri de 2 milioane de lei pe zi

Timișoara ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în câteva zile


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *