Actualitate

CGMB este de acord cu transferul ELCEN către Termoenergetica

Consiliul General al Capitalei a fost de acord, miercuri, cu transferul ELCEN către Compania Municipală Termoenergetica şi a mandatat Termoenergetica să facă demersurile necesare în acest sens.

CGMB a adoptat un proiect de hotărâre privind aprobarea acţiunilor necesare în vederea realizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) prin transferul de activitate de la ELCEN S.A. la Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A.

Proiectul are ataşată o adresă a companiei Termoenergetica prin care se solicită confirmarea intenţiei Municipiului Bucureşti privind realizarea transferului de activitate de la ELCEN către compania Termoenergetica, prin cumpărarea tuturor activelor Societăţii Electrocentrale Bucureşti SA. Activele ar urma să fie transferate fără întreruperea activităţii, împreună cu toate contractele.

„În acest moment nu avem bani să achităm prima tranşă pentru achiziţia ELCEN, însă cu sprijinul Guvernului putem să-i avem (…). E bine să dăm această hotărâre azi, ca să dăm timp Consiliului Concurenţei să facă achiziţia. De aia ne exprimăm intenţia azi, deşi în acest moment fizic nu avem posibilitatea să plătim prima tranşă din achiziţie. (…) Există o scrisoare pe care Primăria Generală împreună cu Termoenergetica, ELCEN şi creditorii ELCEN au adresat-o primului ministru, ministrului de Finanţe şi ministrului Energiei pentru a avea o discuţie despre această situaţie”, a declarat primarul general, Nicuşor Dan, în şedinţa CGMB.

El preciza luni că preţul de achiziţie pentru ELCEN a fost evaluat la 1,075 miliarde lei. „Nu se pune problema să plătim toţi banii aceştia deodată, ci să plătim o primă tranşă, undeva la 200-300 de milioane”, adăuga edilul general.

Primăria Capitalei, Termoenergetica şi ELCEN au adresat o scrisoare comună reprezentanţilor Guvernului, solicitând o întrevedere pe tema fuziunii dintre Termoenergetica şi ELCEN. PMB speră să obţină de la Guvern aprobare pentru extinderea limitei de îndatorare. Obiectivul este achiziţionarea ELCEN până la finele anului. Nicuşor Dan a menţionat că ELCEN este evaluat la peste un miliard de lei şi că Ministerul Energiei ar fi de acord cu o primă tranşă de 300 de milioane.

„Pe ce înseamnă această fuziune şi pe ajutorul pe care îl solicităm de la guvern pe această fuziune, pentru ca să putem să facem toţi paşii, am făcut o scrisoare comună, Primăria împreună cu Termoenergetica, cu ELCEN şi creditorii ELCEN, am solicitat o întrevedere cu ministrul Energiei, ministrul de Finanţe şi primul-ministru, ca să găsim o situaţie”, a spus edilul general.

Întrebat dacă autoritatea locală ar putea creşte subvenţia pentru populaţie în cazul în care se va majora preţul gigacaloriei, Nicuşor Dan a replicat că acest lucru va fi stabilit, alături de Consiliul General, în funcţie de decizia autorităţilor centrale.

„Mai întâi să vedem care va fi preţul pe care în urma deciziei pe care ANRE o va lua îl va impune pentru ELCEN. În momentul acela, noi, în calitate de cumpărători de la ELCEN, o să ne facem toate calculele, împreună cu Consiliul General şi vom decide. E o decizie grea, dar un lucru foarte important este că, spre deosebire de acum zece luni, când am preluat acest mandat, situaţia financiară a PMB este una stabilă. (…) În primul rând, aşteptăm decizia care se va lua de la nivel naţional, pentru că nu suntem singulari în această chestiune a unui sistem centralizat de încălzire termică. Imediat ce vom avea toate datele, vom lua decizia, dar suntem financiar stabili şi capabili să o facem”, a susţinut el.

Nicuşor Dan preciza luni că Municipalitatea nu are în prezent bani pentru transferul ELCEN către Termoenergetica, dar a menţionat că Primăria doreşte să îi fie extinsă limita de îndatorare, pentru a putea achita prima tranşă.

„Nu există banii aceştia acum şi nu vor exista dacă Guvernul nu ne ajută. Nu cerem bani de la Guvern. Cerem numai să ne extindă limita de îndatorare, pentru că Bucureştiul, spre deosebire de capitalele europene, este un oraş foarte-foarte puţin îndatorat. Deci, banii aceştia nu există acum. Sperăm ca Guvernul să înţeleagă problema şi să ne ajute ca să avem nişte bani cu care să plătim prima tranşă”, a arătat Nicuşor Dan.

Citește și: Colterm și Elcen intră în programe de modernizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *