Actualitate

Aproape 48 de milioane de euro pentru termoficarea din Oradea, Gheorgheni și Vatra Dornei

Termoficarea din Oradea, ilustratie pixabay

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) va aloca peste 203 milioane de lei (aproape 48 milioane de euro) pentru termoficarea din Oradea, Gheorgheni şi Vatra Dornei.

Ministrul Cseke Attila a semnat trei contracte de finanţare în cadrul Programului Termoficare, derulat de MDLPA, având ca beneficiari locatarii din aceste muncipii.

Proiectele vizează:

– Unitate de producţie cogenerare de înaltă eficienţă pentru înlocuirea blocului 1 existent în Oradea (jud. Bihor) – valoarea totală a proiectului este de 167.781.838,61 lei, din care 134.013.792,52 lei sunt din bugetul MDLPA;

– Modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică a municipiului Gheorgheni (jud. Harghita) – valoarea totală a proiectului este de 15.567.808,36 lei, din care 12.357.428,80 lei sunt din bugetul MDLPA;

– Reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu căldură în Vatra Dornei (jud. Suceava) – valoarea totală a proiectului este de 66.791.294,00 lei, din care 56.772.599,90 lei sunt din bugetul MDLPA.

„Alocarea acestor fonduri va asigura o reţea modernă de termoficare pentru locuitorii celor trei localităţi urbane”, a precizat ministrul dezvoltării. Termenul pentru cele trei lucrări este de 2 ani, se vor finaliza în anul 2023.

În MDLPA, se derulează Programul Termoficare, aprobat prin OUG 53/2019 privind aprobarea Programului multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor, care se implementează în perioada 2019-2027.

Finanţarea Programului se realizează din următoarele surse:

– transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;

– transferuri din bugetul Fondului pentru Mediu, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;

– sume din bugetele locale.

Cota de cofinanţare din bugetul MDLPA este de maximum 85% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, iar contribuţia de la bugetul local este de minimum 15%.

Peste 32 de milioane de euro pentru termoficarea din Oradea

Săptămâna aceasta, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, și ministrul Cseke Attila au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea blocului 1 existent”, prin care va fi modernizat blocul de cogenerare al CET, fiind instalată o sursă nouă de producere a energiei electrice şi termice. Sistemul public de termoficare din Oradea asigură apă caldă și căldură pentru mai mult de 70% dintre locuitorii municipiului.

Valoarea contractului de finanțare este de 157.663.285,32 lei (TVA inclus), din care:

  • 134.013.792.52 lei contribuția MDLPA (85% din cheltuieli eligibile);
  • 23.649.492,80 lei contribuția Municipiului Oradea (15% din cheltuieli eligibile);
  • la care se adaugă suma de 10.118.553,29 lei (cheltuieli neeligibile) aflate în sarcina Municipiului Oradea.

Citește și:

Primarul Timișoarei impune un plan de redresare pentru compania de termoficare

Bucureștenii vor plăti doar pentru consumul real de energie calorică

Sistemul de termoficare din Timișoara are probleme grave! Fritz a cerut ajutor de la Guvern


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *