Actualitate

În baza atestatului obținut la nivel local, administratorii de condominii pot presta servicii în orice localitate

Administratorii de condominii trebuie să fie atestați

Administratorii de condominii atestați la nivel local pot presta servicii în orice localitate din țară, a clarificat Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), într-o răspuns pentru ProblemeLocative.ro.

„Referitor la Legea nr. 196/2018, aceasta nu restricționează prestarea serviciilor de administrare pe raza unității administrativ teritoriale unde a fost emis atestatul de către primar. În acest sens, în opinia noastră, nu sunt necesare mai multe atestate în cazul în care administratorul de condominii prestează servicii de administrare pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale”, au precizat reprezentanții MLPDA.  Autoritatea administrației publice locale competentă să elibereze atestatul este cea pe a cărei rază administrativ-teritorială își are sediul/domiciliul respectiva persoană.

În schimb, Ministerul nu a oferit un răspuns clar cu privire la valabilitatea atestatelor obținute în baza L230/2018, preferând doar să citeze din Lege: „În conformitate cu prevederile art. 106 din Legea nr. 196/2018 (…), persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2007 (….), pot îndeplini funcția de administrator numai dacă, până la data de 1 ianuarie 2021, obțin certificate de calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a îndeplini ocupația de administrator, în conformitate cu prezenta lege”.

În ceea ce privește o nouă prorogare a termenului pentru obținerea de certificate de calificare, Ministerul spune că acest termen a fost deja prelungit cu 15 luni și nu s-a considerat necesară prelungirea din nou a acestuia. Totuși, ținând cont de pandemia de COVID-10, Ministerul va analiza dacă o nouă prorogare a termenului prevăzut la art. 106 din Legea nr. 196/2018 va fi sau nu necesară.

Bază de date a administratorilor


Referitor la numărul atestatelor obținute de administratorii de condominii, MLPDA este în proces de colectare a datelor de la autoritățile administrației publice locale. Conform informațiilor primite de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în anul 2019 și în anul 2020, au fost eliberate aproximativ 4.721 de certificate de calificare profesională pentru profesia de administrator de condominii.

În ceea ce privește instituțiile autorizate să susțină cursuri pentru administratorii de condominii, la nivel național sunt aproximativ 60 de formatori autorizați.

Pregătirea funcționarilor publici

Funcționarii publici din primării, care lucrează în departamentele pentru îndrumarea și controlul asociațiilor, au și ei nevoie de pregătire profesională. Ministerul susține însă că acest lucru trebuie solicitat de la nivel local. „Dorim să atragem atenția asupra faptului că nevoia realizării acestor programe de pregătire trebuie semnalată și propusă de instituțiile în cauză. Astfel, dacă se consideră necesară realizarea acestor programe, singurele autorități îndreptățite să solicite acest lucru sunt reprezentanții autorităților administrației publice locale”, arată MLPDA. Din Institutul Național de Administrație (INA), instituția care organizează cursuri pentru funcționari, fac parte inclusiv câte un reprezentant al fiecărei structuri asociative a autorităților administrației publice locale, respectiv un reprezentant al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, un reprezentant al Asociației Municipiilor din România, un reprezentant al Asociației Orașelor din România și un reprezentant al Asociației Comunelor din România, atrage atenția Ministerul.

Citește și: Termenul pentru obținerea noilor certificate de calificare pentru administratori rămâne 1 ianuarie

Sfatul expertului: Atestarea administratorilor – prevederi legale și cum ar putea fi îmbunătățite


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *