Actualitate

Municipalitatea din Cluj-Napoca va interzice centralele individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente

Centralele termice de apartament, alimentate cu gaze, vor fi interzise din 2025

Autorităţile din municipiul Cluj-Napoca intenţionează să adopte un proiect care să interzică centralele individuale de apartament în blocurile care au mai mult de şase apartamente. Decizia, care va fi supusă votului aleşilor locali luna aceasta, nu se va aplica construcţiilor care vor avea certificat de urbanism emis înainte de adoptarea hotărârii de către Consiliul Local.

În 18 ianuarie vom supune aprobării Consiliului Local propunerea ca, pentru viitor, blocurile cu mai mult de şase apartamente să nu mai deţină decât fie o singură centrală de bloc, fie conectare la sistemul de termoficare. Repet, pentru viitor, după 18 ianuarie încolo. Pentru toţi cei care nu au un certificat de urbanism emis – pentru că procedurile care sunt în lucru nu le putem opri, dacă ai în derulare un certificat de urbanism valabil acela e incident cu legea la care a fost aprobat el – dar toate documentaţiile noi de urbanism care încep după 18 ianuarie printr-un certificat de urbanism în Cluj-Napoca nu vor mai avea centrale individuale, ci doar centrale de bloc sau conectare la sistemul de termoficare”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului, Emil Boc.

O propunere în acest sens a fost făcută şi de către ministrul Mediului, Tánczos Barna. Acesta a anunţat că implementarea proiectului prin care se interzic centralele individuale de apartament trebuie să fie una graduală, „nu de azi pe mâine”, precizând că sunt multe investiţii deja pornite, aflate în execuţie pe metodele vechi, iar legiuitorul nu poate interveni retroactiv.

Citește și: Peste 70 de blocuri din Aviației s-au înscris în programul „Termoficare de la soare”. Cât vor plăti proprietarii


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *