Actualitate

Proiect: Primăriile se vor putea împrumuta de la Trezoreria Statului pentru plata termoficării

Convențiile individuale pentru termoficare sunt amânate de craioveni

Mai mulți parlamentari USR au depus un proiect de lege prin care să le fie permis primăriilor să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru finanțarea cheltuielilor aferente asigurării acestor servicii de utilitate publică, în special plata termoficării.

Un număr de 27 de municipii au semnalat încă din luna august incapacitatea de a asigura plata cheltuielilor cu termoficarea în contextul majorării prețurilor. Aceste municipii au nevoie de mecanisme alternative de sprijin pentru accesarea sumelor necesare și nu de jocuri cu declarații politice! Avem responsabilitatea de a găsi rapid soluții alternative, mecanisme ce pot fi create prin lege pentru administrațiile locale care se zbat să găsească soluții. Este o situație excepțională ce necesită măsuri urgente, astfel încât primăriile să poată lua împrumuturi din Trezorerie, pentru a asigura cetățenilor servicii de utilitate publică”, declară deputata USR Oana Cambera, inițiatoare a proiectului de lege.

Este un proiect necesar, trebuie discutat și votat cât mai repede, românii legați la sistemele centralizate au nevoie în această iarnă de căldură și apă caldă”, afirmă senatoarea USR Silvia Dinică, co-inițiatoare a propunerii legislative.

În contextul prețurilor extrem de volatile ale gazelor naturale, USR consideră că trebuie să oferim primăriilor din orașele cu sisteme de încălzire centralizată cât mai multe mecanisme prin care să poată să susțină companiile locale de termoficare. Această soluție nu este una de durată, dar este o soluție necesară în acest moment din cauza crizei europene a gazelor naturale care a făcut ca prețul acestora să se înzecească în utimul an”, susține senatorul USR de Timiș Raoul Trifan, co-inițiator al propunerii legislative.

În momentul actual, doar pentru 25 de municipii din România este nevoie de 1,27 miliarde lei pentru plata termoficării în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, bani pe care autoritățile nu îi au în bugetele locale, mai ales că au înregistrat cheltuieli substanțiale cu acțiunile de prevenire și combatere a răspândirii noului coronavirus.

Prin urmare, sunt imperative măsurile pentru asigurarea cu apă caldă şi căldură a populației, serviciu public având caracter social, precum şi pentru eliminarea blocajelor şi întreruperilor determinate de lipsa disponibilităților în bugetele locale.

Proiectul USR prevede ca unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei. Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.

Dobânda, fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, va fi egală cu ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se va adăuga o marjă în funcție de scadența împrumuturilor.

Proiectul poate fi consultat aici: senat.ro

Citește și: Dan: Doar 15 km din rețeaua primară de termoficare au fost reabilitați în acest an

Gigacaloria s-a scumpește în toată țara. În unele orașe prețurile se dublează

Timișoara va avea din nou apă caldă și căldură. Ce soluție a găsit Dominic Fritz


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *