Actualitate

Ministerul Economiei analizează ce impact vor avea racordările gratuite asupra facturilor la gaze

racordările gratuite

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan spune că autorităţile încă analizează cum vor influența racordările gratuite la gaze facturile tuturor românilor, după ce o lege în acest sens a fost adoptată în vară de Parlament.

Drăgan a fost întrebat dacă autorităţile au făcut un calcul asupra modului în care va afecta branşarea gratuită facturile celorlalţi consumatori, în condiţiile în care distribuitorii îşi vor recupera aceste costuri majorând tarifele de distribuţie.

„Să ştiţi că am observat această problemă şi o avem în analiză. Acum, sigur, orice măsură are un impact pozitiv şi unul negativ. Noi va trebui, cât de curând, să găsim un echilibru între părţile pozitive şi cele negative. Adică, pe partea pozitivă, să permitem unor potenţiali clienţi să se racordeze la reţea şi apoi să vedem în ce măsură acest lucru va avea un impact asupra celorlalţi clienţi şi asupra rezultatelor economice şi financiare ale distribuitorilor. Trebuie să găsim cumva un echilibru între acestea şi sunt convins că putem cât de curând purta discuţii aprofundate cu privire la această problemă”, a spus Drăgan, într-o conferinţă online.

Pe 12 noiembrie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat regulamentul care obligă distribuitorii să finanţele lucrările de racordare a reţea la clienţilor, urmând ca aceste costuri să fie recuperate ulterior, prin tarifele de distribuţie plătite de toţi consumatorii.

Racordările gratuite au dezavantaje

Asociaţia Energia Inteligentă a făcut deja un astfel de calcul şi a rezultat că fiecare familie din România va plăti 200 de lei în plus pe an, prin tarifele de distribuţie, după cum a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI.

Câteva dezavantaje ale noii legi, potrivit Asociației, ar fi:

  • „Există o premisă falsă că procesul de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale este gratuit deoarece costurile asociate cu acest proces vor fi disipate în factura tuturor clienților din rețeaua de distribuție respectivă, prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale.”
  • Crește numărului consumatorilor vulnerabili. Calitatea de vulnerabil presupune, apriori, faptul că beneficiază deja de o formă de alimentare cu energie, dar nu poate, din considerente eminamente materiale, să suporte costurile cu factura energetică. Un proces intensiv de racordare cu titlu gratuit a clienților doritori nu vine în sprijinul clienților vulnerabili, ci dimpotrivă, creează premisele majorării acestei categorii de clienți la nivel național prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale.
  • Tratamentul discriminatoriu între consumatorii casnici deja racordați la sistemul de distribuție al gazelor naturale și cei care doresc să se racordeze cu titlu gratuit. O conductă de distribuție realizată integral pe banii unui consumator, anterior intrării în vigoare prevederilor noului ordin ANRE, va fi utilizată gratuit de noul consumator. Vechiul consumator se va regăsi în ipostaza de a achita parțial (prin tarif) și costurile cu racordarea utilizată de noii clienți racordați.

Citește și: Schimbări privind racordarea la rețeaua de gaze: furnizorii vor fi obligați să vă racordeze pe banii lor

Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *