Actualitate

Deputații lucrează la modificarea Legii 196/2018

Deputații s-au constituit într-un nou grup de lucru pentru modificarea Legii 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Oana Cambera (USR PLUS), membră în acest grup, a declarat pentru ProblemeLocative, că acest grup a reluat lucrul pe acest proiect după ce și în legislatura trecută a fost constituit un astfel de grup.

Ședințele au loc în fiecare săptămână și la acestea participă reprezentanții Ministerului Dezvoltării și cei ai Federației Asociațiilor de Proprietari. Grupul de lucru discută fiecare propunere în parte, iar acum s-a ajuns la articolul nr. 30.

Multe dintre propunerile făcute inițial NU sunt agreeate de Ministerul Dezvoltării, care le-a criticat în termeni destul de duri, fiind chestiuni care se referă la administrarea atestatelor pentru administratori sau reducerea controlului asupra asociațiilor.

ProblemeLocative și grupul de proprietari care s-au reunit în jurul acestui proiect urmează să trimită câteva propuneri de modificare a legii astfel încât drepturile proprietarilor să fie întărite, iar controlul asupra asociațiilor să devină functional.

Cele cinci proiecte de amendare a Legii 196/2018 depuse la Parlament discutate în grupul de lucru pot fi consultate aici: PLX 64/2020PLX 565/2019PLX 570/2019PLX 53/2020PLX 341/2020. Aceste legi au trecut deja de Senat, fiind adoptate tacit, iar Camera Deputaților este decizională.

„Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, din care fac parte, este comisie de raport în acest caz. Dezbaterile comisiilor de acest tip durează de obicei destul de mult timp pentru că se analizează propunerile făcute pentru fiecare articol în parte pentru a decide care dintre ele este mai potrivită atât din punctul de vedere al proprietarilor, cât și al asociațiilor de proprietari, varianta finală aprobată putând fi una dintre cele propuse sau o variantă mixtă, rezultată din combinarea mai multor propuneri”, a anunțat Oana Cambera. Cei care doresc să trimită propuneri legislative de modificare a Legii 196/2018, o pot face aici: https://oanacambera.ro/initative-legislative/

Citește și: Opinie: Care mai este rolul asociațiilor de proprietari?

Adunare Generală cu iz penal, ținută în plină stare de urgență

Diferența dintre adunarea generală și acordul de voință, o dilemă pentru Primăria Constanța

Opinie: Avem nevoie de o lege care să pună proprietarul pe primul plan


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *