Ministerul Dezvoltării: Înființarea asociației este o necesitate, dar nu o obligație a proprietarilor
![Asociatia de proprietari](https://problemelocative.ro/wp-content/uploads/2020/07/BlocBucuresti.jpg)
Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) arată, într-un răspuns la solicitarea ProblemeLocative.ro, că asocierea proprietarilor din condominii în cadrul legal stabilit de Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, este rezultatul voinței proprietarilor și aceasta reprezintă o necesitate, și nu o obligație a acestora.
![](https://problemelocative.ro/wp-content/uploads/2020/06/Ioana.jpg)
Editorul proiectului jurnalistic independent ProblemeLocative.ro
”Atât constituirea, cât și apartenența, în calitate de membru, la asociația de proprietari este rezultatul voinței proprietarilor. În acest sens, opinăm că intenția legiuitorului nu a fost aceea de a reglementa obligativitatea constituirii asociației sau obligativitatea deținerii calității de membru al asociației de proprietarii de către toți proprietarii din condominiu. (…) considerăm că asocierea proprietarilor în asociații de proprietari potrivit legii reprezintă o necesitate și nu o obligație expresă a acestora,” susțin reprezentanții Ministerului, în răspunsul adresat ProblemeLocative.ro.
Totodată, oficialii adaugă că organizarea în asociații este necesară, având în vedere obligațiile proprietarilor de a lua toate măsurile pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalațiilor și dotărilor aferente, montarea contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei condominiului pentru creșterea calității arhitectural-ambientale a acestuia, potrivit prevederilor legale, precum și de a lua măsurile prevăzute de lege pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor.
Mai mult, necesitatea constituirii asociațiilor de proprietari derivă și din reglementările în vigoare privind contractarea și facturarea serviciilor de utilități publice în condominii, proprietarii având dreptul de a beneficia de toate aceste servicii.
În acest context, și ținând cont de forma specifică de asociere (având ca scop administrarea părților comune care fac obiectul unui drept de coproprietate forțată), prin Decizia nr. 168/1999, Curtea Constituțională a statuat că, în anumite situații, legiuitorul poate institui forme speciale de asociere ce urmăresc salvgardarea unor interese de ordin general și care, în perspectiva scopurilor pe care le urmăresc, nu reprezintă, în realitate, modalități înscrise în conceptul de liberă asociere, astfel cum acesta este conturat prin prevederile art. 11 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, și, respectiv, prin cele ale art. 37 din Constituție (cel privind dreptul de asociere – la momentul adoptării deciziei CCR).
Condominii în care utilitățile sunt facturate individual
Referitor la ”condominiile în care toate utilitățile sunt separate/plătite individual de proprietari”, Ministerul Dezvoltării subliniază că trebuie a se avea în vedere obligațiile proprietarilor prevăzute de lege cu privire la proprietatea comună indiviză. Astfel, indiferent dacă serviciile de care beneficiază proprietarii sunt individualizate în baza unor contracte individuale și facturate pe bază de contoare individuale, obligațiile proprietarilor din condominii prevăzute la art. 32 din Legea nr. 196/2018 – referitoare la întreținerea și modernizarea clădirii, rămân în sarcina acestora. ”Totodată, atragem atenția asupra prevederilor art. 11 alin. (2) din Legea nr. 196/2018, potrivit cărora, consecințele neluării măsurilor de organizare și funcționare cu privire la administrarea și gestiunea proprietății comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanților acestora, după caz,” mai adaugă reprezentanții Guvernului.
Totodată, Ministerul Dezvoltării atrage atenția asupra faptului că art. 104 din Legea nr. 196/2018 se aplică numai asociațiilor de locatari din condominiile ale căror unități de proprietate individuală au fost dobândite în proprietate în condițiile legii și care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari, respectiv asociațiilor de proprietari înființate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 196/2018. Art. 104 prevede sancțiuni pentru asociațiile de locatari care nu s-au reorganizat în asociații de proprietari conform Legii 196/2018 până la sfârșitul lui septembrie 2019.
Foto: pixabay.com
Citește și:
Bună ziua dacă puteți să mă ajutați cu un model de declarație pentru limitarea bunurilor comune. Suntem un bloc de 40 de apartamente cu doua scări noi din scara 1 am înaintat actele la judecătorie dar nu avem declarația pentru că cealaltă scară nu mai vrea înființarea asociației. Vă mulțumesc.
Buna ziua. Din pacate, nu am un astfel de model de cerere, dar incerc sa fac rost. Puteti sa imi dati un email la redactia@problemelocative.ro, va rog?
Din răspunsul primit de la minister ați înțeles rațiunea pentru care se penalizează doar asociațiile de locatari care nu se reorganizeaza( cf art 104)? Pt că după cum reiese din text pare că este vorba despre o discriminare. Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Nu este vorba despre o discriminare. Este vorba despre faptul ca asociatiile de locatari nu mai pot functiona, ele sunt in afara statului roman. Ele trebuie sa dobandeasca personalitate juridica si sa se reorganizeze in baza L196/2018 pentru a putea intocmi liste de intretinere, a primi salarii etc. De ex, daca proprietarii isi fac bransamente separare si gasesc alte solutii pentru curatenia pe scara si administrarea condominiului, pot renunta definitiv la asociatie, fie ea de proprietari sau de locatari.
Daca proprietarii aleg sa nu se organizeze in asociatie – pot face acest lucru.
Va dau un exemplu: bloc nou, cu apartamente putine. Apa, caldura, gazele, gunoiul etc sunt contorizate separat sau/si facturate pe persoana fizica.
Singurele cheltuieli comune ar fi curatenia si lumina pe scara. Lift probabil ca nu au, de reabilitare si investitii nu au nevoie fiind bloc nou.
S-ar justifica administrator, presedinte, comitet, cenzor pentru asa ceva? Eu zic ca nu. Proprietarii pot infiinta asociatia oricand ar considera ca este necesar pentru a obtine fonduri pentru reabilitare, de ex.
Cum si cine-i poate obliga pe proprietarii unui imobil cu 12 apartamente sa se constituie in asociatie de proprietari.
Nu pot fi obligati sa se constituie in asociatie.
Pe de alta parte, nu mai pot functiona ca asociatie de locatari – primaria poate da amenzi.