Actualitate

Bucureștenii vor plăti doar pentru consumul real de energie calorică

Termoficare București

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a dat asigurări că bucureștenii vor plăti consumul real de energie calorică și nu vor fi puși în situația de a plăti un serviciu pe care nu l-au primit.

Nicușor Dan a fost întrebat la Digi24 cum comentează declarațiile unei bucureștence care spunea că are numai 19 grade Celsius în casă.

„Să ştiţi că sunt ţări europene în care asta e o normalitate, să ai 19 grade. (…) Lumea s-a obişnuit undeva la 22 (în Bucureşti, n.r.). (…) Fiecare din blocurile de locuinţe care sunt alimentate din sistemul centralizat are contor care măsoară exact căldura pe care o primesc. Dacă primesc căldură mai puţină vor plăti mai puţin. (…) Am primit asigurări de la Termoenergetica potrivit cărora se plăteşte exact cât este consumul de energie calorică”, a precizat Nicuşor Dan.

Mai multe blocuri bucureștene au primit în aceste zile căldură sub parametri după ce Termoenergetica a luat măsura de a „nu forța rețeaua”, după cum s-a exprimat primarul într-o conferință de presă.

„Cu cât e presiunea mai mare, cu atât riscul de a avea o avarie e mai mare, pentru că e o presiune pe o reţea care este ciur. Dacă apare o avarie, o să ai 5-10-15 blocuri care nu o să aibă apă caldă o zi, o zi şi jumătate, două. Şi atunci, într-o zi foarte friguroasă cum este cea de azi, nu îţi permiţi acest risc. Şi atunci, mai bine dai mai puţin, ca să nu ai riscul să produci o avarie. (…) Între 15-20% din blocuri (au furnizare sub parametri, n.r.). (…) Am fi avut două alternative. Unu: să dăm la foarte mulţi 22 de grade, cu riscul să apară o avarie şi unii să aibă 10 grade sau să dăm unei părţi din Bucureşti 19 grade”, a spus Nicuşor Dan la Digi24.

Edilul general a mai menţionat că starea sistemului de termoficare este „consecinţa unor ani în care nu s-a făcut nimic”.

Precizarea ulterioară a primarului

Ulterior, într-o postare pe Facebook, edilul a dorit să ofere lămuriri în legătură cu afirmaţiile făcute la Digi24.

„Pentru că au început să apară interpretări la o replică pe care am dat-o în seara asta la Digi24, vreau să precizez. Am spus că sunt ţări în care temperatura de 19 grade în casă este normală, dar nu am spus că e normal să ai 19 grade în casă, la Bucureşti. Un sistem de încălzire normal e un sistem în care fiecare are în casă ce temperatură vrea şi plăteşte proporţional. Toate acţiunile mele din aceste două luni şi jumătate de mandat au urmărit ca, pe termen mediu şi lung, să avem un astfel de sistem”, a scris el.

Jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate sunt vulnerabili

Virgil Popescu: Nu vor fi probleme cu energia electrică și gazele naturale în zilele geroase

Nicușor Dan: Subvenția pentru încălzire este o anomalie

Expert în energie: Consumatorii care au centrale de apartament pot fi branșați și la sistemul centralizat

Soluția ELCEN pentru ca bucureștenii să aibă agent termic în această iarnă

Sistemul de termoficare din Timișoara are probleme grave! Fritz a cerut ajutor de la Guvern


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *