Actualitate

Deva: Aproape patru mii de apartamente, fără căldură până la sfârșitul lunii

Deva: Aproape patru mii de apartamente, fără căldură

Municipiul Deva a rămas fără căldură și apă caldă în condițiile în care Centrala Mintia nu a mai putut funcționa din lipsa cărbunelui.

Cele aproape 4.000 de apartamente, instituţii publice, şcoli şi licee din municipiul Deva vor rămâne în aceeași situație până la sfârșitul lunii, cel mai probabil, potrivit unui raport prezentat miercuri Prefecturii de către conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH).

Mai multe școli au anunțat că vor ține cursuri online din cauza lipsei căldurii la clase.

Reluarea furnizării agentului termic depinde însă de cantitatea de huilă extrasă din Valea Jiului şi de plata datoriilor CEH către distribuitorul de gaze naturale şi transportatorul de cărbune pe calea ferată.

Prefectul judeţului, Călin Marian, i-a convocat miercuri, la sediul instituţiei, pe reprezentanţii CEH pentru a analiza situaţia apărută în cadrul companiei, în contextul în care Termocentrala Mintia a fost oprită în urmă cu şase zile iar municipiul Deva a rămas fără apă caldă şi căldură.

„În raportul prezentat prefectului judeţului Hunedoara se precizează că reluarea distribuirii agentului termic pentru municipiul Deva poate avea loc la sfârşitul lunii martie, în funcţie atât de plata datoriilor CEH către distribuitorul de gaze naturale şi către transportatorul cărbunelui pe calea ferată, cât şi de cantitatea de cărbune extras de la minele funcţionale din Valea Jiului”, se arată într-o informare a Prefecturii Hunedoara, postată pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

În ceea ce priveşte faptul că locuitorii municipiului Deva care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază de apă caldă şi căldură, conducerea CEH a menţionat că trebuie să se ia în calcul costul de producţie al agentului termic, care este de 662,19 lei/Gcal, iar preţul mediu de livrare este de 193,08/Gcal.

Prefectul a cerut conducerii CEH ca zilnic să prezinte situaţia activităţii complexului, pe cele două mari componente, extracţia de cărbune şi producerea energiei electrice şi termice, astfel, în urma analizei producţiei de huilă şi a situaţiei financiare, să poată fi luată o decizie în ceea ce priveşte reluarea furnizării agentului termic pentru municipiul Deva, în cel mai scurt timp.

CEH se află în insolvență, iar în urmă cu câteva săptămâni s-a produs un grav conflict de muncă, după ce minerii s-au blocat în subteran cerându-și drepturile salariale restante.

Citește și: Deva nu are apă caldă din cauza că termocentrala Mintia e oprită


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *