Actualitate

Racordarea la rețea pe banii distribuitorilor pune în pericol securitatea alimentării cu gaze, avertizează ACUE

Cererile de racordare la gaze, de la intrarea în vigoare a unor „gratuități” oferite din pix de parlamentari, ajung să sufoce distribuitorii de gaze naturale, care au primit de peste trei ori mai multe solicitări față de aceeași perioadă a anului precendent, când racordarea la rețea era plătită.

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) atrage atenția că modificările legislative riscă să pună în pericol capabilitatea operatorilor de a-și continua activitatea și, implicit, periclitează securitatea alimentării cu gaze naturale, prin faptul că obligă distribuitorii la investiții de ordinul miliardelor de lei care nu au fost prevăzute de bugetele companiilor.

ACUE a cerut ajutorul conducerii Parlamentului după intrarea în vigoare a unor modificări la legea energiei și gazelor naturale. Aceste prevederi îi obligă pe operatorii de distribuție să finanțeze lucrările necesare racordării la rețea a clienților casnici, cât și a clienților non-casnici situați la maximum 2.500 m de rețea, cu recuperarea costurilor aferente prin tarifele de distribuție, suportate de toți clienții aceluiași distribuitor.

Potrivit datelor furnizate de ACUE, Distrigaz Sud Rețele (DGSR) a primit, în intervalul 14.01.2020 – 14.01.2021, 23.100 de cereri de racordare, de peste trei ori și jumătate mai mult decât cele 6.500 din aceeași perioadă, anul precedent. Între aceste cereri, un număr de 4.600 implică și extinderi de rețea care totalizează aproximativ 460 km. Bugetul necesar estimat pentru realizarea acestor lucrări – ce vor trebui finalizate, conform impunerilor legale, în max. 3 luni – este de cca 290 de milioane de lei.

În ceea ce privește obligația de extindere, prin act adițional, a perimetrului concesionat și de finanțare a lucrărilor de extindere a rețelelor în noile localități concesionate, există 432 de localități neconcesionate și care aparțin unor unitătăți administrativ-teritoriale în care DGSR deține concesiunea serviciului de distribuție pentru cel puțin o localitate. DGSR ar fi obligat, potrivit legii, să racordeze aceste localități la rețeaua de gaze. Considerând o medie de aprox. 11 km de rețea de distribuție/localitate, costul total ar investițiilor este estimat la peste 3 miliarde lei.

ACUE atrage atenția că în cazul în care distribuitorii vor fi obligați să aloce sume suplimentare semnificative comparative cu bugetele de investiții aprobate deja pentru racordările și extinderile de rețele, vor fi obligați să reducă drastic sau chiar să elimine investițiile aferente lucrărilor de modernizare și reabilitare a rețelelor, cu consecințe negative deosebit de periculoase asupra siguranței în funcționarea și exploatarea acestor rețele.  

Federația susține că noile măsuri legislative citate mai sus au în vedere un amplu program de conectare a întregii populații a Româneiei la rețelele de gaze naturale și de trecere la încălzire pe gaz în mediul rural și în micile orașe.

„Dorim să atragem atenția asupra faptului că, în lipsa unui studio de impact adecvat, implementarea acestui program riscă să genereze efecte dezastruoase”, explică ACUE.

Costurile extiderii la nivel național a rețelelor de gaz (la care sunt racordate cc. 40% din gospodăriile din România) sunt extrem de ridicate, multe dintre ele fiind ineficiente economic, având în vedere relieful, densitatea populației și potențialul de consum, subliniază distribuitorii. Includerea lor în tarifele de distribuție va conduce inevitabil la creșterea prețului gazelor ce va trebui suportat de toți consumatorii finali, susține ACUE.

„Soluția optimă pentru derularea programului de extindere a rețelelor de gaze naturale este ca acesta să se realizeze în principal cu fonduri care provin din finanțări europene și/sau ale autorităților locale, acestea neavând un impact în tariful de distribuție a gazelor naturale, precum și, în limita disponibilităților, din fondurile proprii ale operatorilor de distribuție”, mai arată ACUE.

Federația ACUE și-a exprimă disponibilitatea de a participa la programul de dezvoltarea a rețelelor de gaze naturale, dar consideră necesar un proces de consultare cu toți actorii implicați. Ei au solicitat președintelui Camerei organizarea unei întâlniri cu factorii implicați în domeniu pentru a prezenta impactul noilor prevederi legislative.

Citește, pe același subiect, și:

Ministerul Economiei analizează ce impact vor avea racordările gratuite asupra facturilor la gaze

Schimbări privind racordarea la rețeaua de gaze: furnizorii vor fi obligați să vă racordeze pe banii lor


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *