Actualitate

Guvernul retrage statutul de utilitate publică pentru Uniunea Asociațiilor de Proprietari Constanța

Guvernul a avut joi pe ordinea de zi un proiect de Hotărâre pentru retragerea statutului de recunoaștere a utilității publice Asociației „Uniunea Asociațiilor de Proprietari Constanța”.

Potrivit Guvernului, Asociația „Uniunea Asociațiilor de Proprietari Constanța”, recunoscută ca fiind de utilitate publică prin Hotărârea Guvernului nr. 822/2013, nu și-a îndeplinit obligația de a comunica autorității administrative competente orice modificări ale statutului, precum și rapoartele de activitate și situațiile financiare anuale, respectiv obligația de a publica, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate și situațiile financiare anuale în Monitorul Oficial, precum și în Registrul național al persoanelor juridice fără scop patrimonial.

La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 822/2013 privind recunoașterea Asociației „Uniunea Asociațiilor de Proprietari Constanța” ca fiind de utilitate publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 665 din 30 octombrie 2013, se abrogă.

Printre obiectivele Asociației constănțene, prezentate pe site-ul Ligii Habitat, a cărei membră este, se arată: „protejarea asociaţiilor şi în mod implicit a titularilor de apartamente împotriva abuzurilor,ilegalităţilor şi corupţiei,indiferent dacă sunt practicate de autorităţi,regii furnizoare,persoane fizice sau juridice,sau chiar de către comitetele executive ale asociaţiilor,preşedinţii şi administratorii de imobil”.

Statut de asociație cu utilitate publică înseamnă:

  1. recunoasterea de catre autoritati a faptului ca anumite organizatii se disting de celelalte prin gama de interese pe care le promoveaza si de servicii pe care le presteaza pentru comunitate; 
  2. disponibilitatea autoritatilor de a acorda acestor organizatii anumite facilitati, stabilite prin lege, de care se pot bucura doar organizatiile de utilitate publica, în mod preferential. Printre acestea anumite scutiri de impozite sau accize.

În 2017, asociația se plângea că Primăria Constanța nu vrea să le ofere un sediu gratuit, conform statutului său de organizație de utilitate publică, după cum scria atunci ziuaconstanta.ro

Citește și: FALT cere reducerea costurilor în asociațiile de proprietari, după ce o instanță a decis că cenzorul trebuie plătit în mod obligatoriu


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *