Actualitate

Nicușor Dan despre prețul gigacaloriei: Nu putem obliga cetățenii să plătească pierderile din rețea VIDEO

Nicușor Dan despre prețul gigacaloriei: Nu putem obliga cetățenii să plătească pierderile din rețea

Primarul Capitalei Nicușor Dan a spus sâmbătă că nu poate obliga cetățenii să plătească  pierderile din rețeaua de termoficare, astfel încât prețul gigacaloriei nu va crește în această iarnă.  

Nu poți să pui oamenii să plătească niște pierderi pe care tu ca furnizor le produci”, a spus Dan, într-o conferință de presă. El a subliniat că nu s-au făcut la timp investiții și există pierderi, iar reducerea subvenției plătită în acest moment de Primărie va fi luată în calcul numai după ce se vor face investiții pentru stoparea pierderilor.

Întrebat dacă prețul gigacaloriei va crește în această iarnă, primarul a răspuns ferm: „Nu”. „În condițiile în care pentru bucureșteni calitatea agentului termic este cea care este, nu ne gândim la modificarea prețului”, a atras atenția Nicușor Dan. Ideea a fost transmisă și Comisiei Europene.

„Este și în interesul Comisiei Europene ca această rețea centralizată să funcționeze”, punctând că sunt încă 560.000 de familii care sunt abonate la sistemul centralizat în București, după ce a fost întrebat dacă nu există riscul ca rețeaua de termoficare să rămână fără clienți, până când investițiile vor fi finalizate.

Iarna 2022-2023 va fi mai bună

Nicușor Dan a adăugat că iarna aceasta va fi una dificilă și a promis că lucrurile se vor îmbunătăți considerabil peste doi ani. „ Promisiunea mea este că iarna 2022-2023 va fi mult mult mai bună decât iarna asta și iarna viitoare. Avem de schimbat 1.000 de km de conductă principală, avem bani pt 350 de km. În toamna lui 2022, mare parte din zonele vulnerabile vor fi rezolvate. Iarna viitare vom avea probleme, dar mai mici decât anul acesta,” a spus edilul.

El a reamintit că rețeaua de transport nu a fost modernizată în ultimii 30 de ani, iar cantitatea de apă introdusă în rețea în acest an este de trei ori mai mare decât în 2016. Pentru această iarnă, se va putea interveni punctual la avarii și cetățenii vor fi informați.

Termoenergetica și ELCEN ies din insolvență

Prezent la conferință, ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat ieșirea din insolvență a companiilor care se ocupă de termoficarea din București – Termonergetica și ELCEN, astfel încât acestea să devină eligibile pentru fonduri europene de anul viitor.

Nicușor Dan a subliniat că Primăria nu a plătit subvenția la Termoenergetica și fostul RADET, care nu și-a putut achita astfel facturile către ELCEN, care la rândul său nu și-a putut plăti furnizorii și nici taxele către ANAF. Dan a spus că va exista un mecanism de compensare a datoriilor astfel încât ELCEN să nu mai plătească penalități după plata datoriei de bază. Acesta ar fi fost disponibil și la rectificarea din august, dar administrația trecută nu a făcut demersuri în acest sens.

Dan a subliniat că în acest fel cele două companii vor putea accesa fonduri europene, pentru care nu puteau fi eligibile tocmai din cauza datoriilor.

Mai mult pe ProblemeLocative:

VIDEO Termoficare București: ELCEN se pregătește să modernizeze trei centrale

VIDEO Începe reabilitarea a 210 km din sistemul de termoficare

Finanțarea sistemului de termoficare din București, parafată marți

Bani europeni pentru sistemul de termoficare

Analiză Frames: Ce trebuie făcut pentru a salva sistemul de termoficare din București

Ministerul Dezvoltării alocă bani pentru acoperirea pierderilor din rețelele de termoficare


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *