Actualitate

Propuneri de modificare a Legii 196/2018 privind asociațiile de proprietari (III): asociațiile-mamut, regulamentul, arhiva, asumarea

Propuneri de modificare a Legii 196/2018 privind asociațiile de proprietari (III): asociațiile-mamut, regulamentul, arhiva, asumarea

Propunerile pe care ProblemeLocative.ro le-a trimis către grupul de lucru pentru modificarea Legii 196/2018 privind asociațiile de proprietari prin deputata USR PLUS Oana Cambera.

de Ioana Oancea

Aceasta este a treia parte a propunerilor noastre și ultima. Am preferat să nu formulăm articole de lege, considerând că este o prerogativă a legiutorului, însă am identificat câteva zece chestiuni generale care trebuie clarificate sau modificate și am atras atenția asupra lor.

Prima parte poate fi citită aici: Propuneri de modificare a Legii 196/2018 privind asociațiile de proprietari (I): Drepturi, Adunarea Generală, Președintele  

A doua parte este disponibilă aici: Propuneri de modificare a Legii 196/2018 privind asociațiile de proprietari (II): Cenzorii, Primăria, Penalitățile

7. Asociațiile organizate pe mai multe clădiri/tronsoane

             Trebuie clarificată situația acestora – dacă ele funcționează legal sau nu în acest moment. De asemenea, trebuie clarificat modul în care se va convoca și organiza AG pentru aceste asociații. În condițiile în care există asociații care au sute de membri, AG devin imposibil de organizat. De aceea, considerăm oportună reglementarea organizării AG la nivel de bloc/ scară/ tronson, etc.

              În plus, în cazul art. 13 (3), considerăm că pentru divizarea unei asociații de proprietari existente, impunerea obligației acordului majorității proprietarilor din asociația ce urmează a se diviza face imposibilă orice tentativă de divizare. Considerăm că divizarea poate fi condiționată de voința majorității proprietarilor de pe tronsonul respectiv, în cazul în care există branșamente separate și proprietăți care se pot individualiza, și de obligația ca respectivul tronson să nu aibă datorii către asociația-mamă.

8. Regulamentul condominiului

        Poliția locală sau Primăria trebuie învestite cu posibilitatea de a da amenzi pentru nerespectarea regulamentului condominiului. În lipsa unor sancțiuni, documentul nu are nicio valoare juridică și existența lui devine inutilă din punct de vedere practic.  

9. Arhiva asociației și elementele de activ și pasiv

         Considerăm că în cadrul asociațiilor de proprietari sunt două obligații legale care, dacă nu sunt respectate, constituie semnale de alarmă importante că am putea avea de-a face cu comiterea de infracțiuni din spectrul delapidării sau gestiunii frauduloase. Acestea sunt: lipsa depunerii elementelor de activ și pasiv la departamentele specializate din primării, iar al doilea este refuzul predării arhivei. Solicităm clarificarea celor două chestiuni și pedepse drastice pentru neaplicarea legii.

         Sunt situații frecvente când proprietarii au semne de întrebare legate de activitatea asociației, iar efectuarea unei expertize contabile sau al unui control financiar contabil este îngreunată sau imposibilă din cauza faptului că arhiva asociației se află în posesia altor persoane decât este prevăzut în lege (de ex, administratorul păstrează fără drept arhiva). Solicităm o prevedere separată în lege și o contravenție pe măsură ( de la 5.000 la 10.000 RON )  pentru persoanele în grija cărora se află arhiva și care o înstrăinează fără a avea încheiat un document legal de predare către o terță personă fizică sau juridică. 

10. Asociere asumată

          Având în vedere că persoana fizică sau juridică care achiziționează cel puțin o unitate imobiliară într-un condominiu își asumă o serie de obligații  în raport cu asociația deja constituită din primul moment în care devine proprietar, considerăm firesc ca în corpul legii să se utilizeze sintagma de ,,asociere asumată”. Considerăm că, deși proprietarul nu este forțat să devină membru al asociației, respectându-se principiul constituțional al liberei asocieri, obligațiile intervin în mod automat din momentul în care persoana a devenit proprietar, astfel că de la momentul achiziției unității de proprietate imobiliară el își asumă faptul că se va supune hotărârilor asociației.

Proiectele depuse la Parlament pot fi studiate aici: USR, PSD, Florin Roman, Marton Arpad


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


3 thoughts on “Propuneri de modificare a Legii 196/2018 privind asociațiile de proprietari (III): asociațiile-mamut, regulamentul, arhiva, asumarea

  1. as.de prop.nr.18,din bacau functioneaza cu statut din 1998,acord cu proprietari din 1999,ani 2013,2014,2015,incaseaza apa pluviala la 3 blocuri cu acoperis aprocsimativ 21700 lei,apa NU merge in retiaua de canalizare,am 4 procese de la as.Am deschis si eu 2 procese,expert,martori instanta refuza.Sint disperat justitia favorizeaza asociatia findca intervine primaria ,cunostintele.

  2. Este imposibil să mai existe și astăzi Asociații de Proprietari alcătuite din zeci de blocuri sau condominii (din zeci de clădiri) care nu au nimic în comun.
    Este imposibil să poți administra și gestiona mii de proprietăți existente în zeci de blocuri sau condominii – nu există nici timpul necesar, nici personal suficient să se rezolve multiplele situații ivite în cadrul acestor zeci de blocuri de locuințe, în care locuiesc mii de proprietari !
    Conform Legii nr. 196/2018, articolele 2, 11, 12, 13, 96 alineatele 5 și 6, articolul 104 alineatul 2, articolul 105, articolul 107 litera c, etc., funcționează în ilegalitate această Asociație de Proprietari nr. 136 din Târgu Mureș, alcătuită din nu mai puțin de … 30 de blocuri-condominii-clădiri (!?), care nu au avut vreodată părți, proprietăți și instalații comune și INDIVIZIBILE – https://www.punctul.ro/asociatia-de-proprietari-nu-calculeaza-penalitati-de-intarziere-pe-toata-perioada-starii-de-urgenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *