Actualitate

Epopeea reabilitării în bătaie de joc din Sectorul 5

La sfârșitul mandatului de primar, Daniel Florea lasă dezastru în urmă în privința reabilitării blocurilor. Sectorul 5 are printre cele mai puține blocuri anvelopate, și, mai mult decât atât, lucrările au fost începute și au rămas neterminate pentru multe dintre acestea, afectând viața proprietarilor și locatarilor din aceste imobile.

Oamenii au rămas cu pereții neizolați și expuși intemperiilor, cu polistirenul montan pe exteriorul blocurilor. Lucrările pot fi afectate de infiltrațiile de apă din timpul sezonului rece.

Predarea lucrărilor către firme dubioase, ”de casă” ale primarului și o lipsă de interes din partea autorității contractante lasă multe clădiri în diferite stadii ale lucrărilor, chiar în prag de iarnă. Pe multe dintre aceste blocuri sunt montate schele de luni de zile, iar situația a ajuns în folclorul urban: oamenii glumesc numind magazinul de la parterul unui bloc de pe Calea Rahovei ”La schele”.

Ca procedură de lucru pentru sectorul 5, pentru reabilitarea termică s-a optat împărțirea în loturi de imobile care să intre în reabilitare, în total fiind luate în calcul sub 140 de blocuri. În realitate, lucrările au debutat doar pentru primul lot, iar din 20 de blocuri incluse în programul de reabilitări, lucrările au fost finalizate doar pentru 8 dintre acestea, au declarat surse din Primăria sectorului 5 pentru ProblemeLocative.ro. Ca termen de comparație, în sectorul 1 au fost reabilitate, din 2012 până în prezent, 922 de blocuri, prin program local și fonduri europene, potrivit datelor prezentate pe site.

În noiembrie 2017, Florea se plângea de vechea administrație a lui Marian Vanghelie și de noile norme de aplicare impuse de guvernul tehnocrat de atunci, care au obligat la schimbarea documentației. La acel momenta, Florea a promis că, numai în 2018, va reabilita, în jur de 200 de blocuri. Foarte departe de ceea ce s-a și făcut în realitate.

În sfârșit, în primăvara acestui an (electoral), primarul Sectorului 5, Daniel Florea, lansa licitația pentru încheierea unui acord-cadru în valoare de 1,17 miliarde lei pentru reabilitarea termică a 350 de blocuri. Data până la care se puteau depune ofertele este 6 aprilie 2020. Potrivit anunțului de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Primăria Sectorului 5 dorea să încheie un acord-cadru pentru proiectare și execuția lucrărilor de reabilitare termică a 350 de blocuri.

Acordul-cadru era împărțit în trei loturi, iar firmele puteau licita pentru ce lot doreau:

LOT 1- 133 imobile – valoarea estimată fără TVA: 16.744.313,52 – 445.398.739,64 lei
LOT 2 – 117 imobile – : 16.744.313,52 – 391.816.936,37 lei
LOT 3 – 100 imobile – valoarea estimată fără TVA – 16.744.313,52 – 334.886.270,40 lei

Lucrările au ajuns să fie atribuite către Rotary Contrucții, firma unui apropiat al primarului sectorului 5. Libertatea.ro a dezvăluit că patronul Mihai Roraru și Daniel Florea se aflau împreună pe litoral în august acest an. Rotary Construții a primit peste 23 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a blocurilor din sectorul 5, însă (stupoare!) Rotary Construcții a intrat, la propria cerere, în insolvență, în luna iulie a acestui an.

Potrivit unor surse din Primărie, după rezilierea contractului firmei STAR PRO, care a intrat și ea în insolvență înainte, aceasta a închiriat schelele către Rotary.

STAR PRO este firma care câștigase o parte dintre contractele de reabilitare înainte de Rotary Construcții și este responsabilă pentru starea de incertitudine în care se află mai multe blocuri la acest moment – unele dintre ele au montat polistiren sau tencuiala este realizată, însă schelele au fost demontate și lucrarea a rămas în acest stadiu. În alte cazuri, blocul nu a fost, pur și simplu, izolat pe toate laturile. În acest moment, conform spuselor lui Florea din emisiunea Ora Primarului, a inițiat o nouă procedură de licitație pentru atribuirea contractului de reabilitare termică, însă nu s-a făcut atribuirea. Primăria le promite oamenilor că lucrările vor fi reluate, însă, de luni de zile, nu se întâmplă nimic.

Câteva exemple din capitolul ”Reabilitare Sectorul 5”:

Lângă Liceul Bolintineanu: bloc reabilitat doar pe fațada dinspre Calea Rahovei. În spatele blocului, anveloparea nu este finalizată, dar schelele au fost deja demontate:

Acest bloc de pe strada Sebastian are schelele montate de luni de zile:

Pentru acest bloc de pe strada Sebastian, schelele au fost demontate, însă este vizibil că lucrarea nu a fost finalizată:

Pentru această clădire, termenul vine în curând, dar lucrarea este departe de finalizare:

Pe blocurile de pe strada Pecineaga se tot montează schele, însă lucrările nu avansează:

Acest bloc a fost anvelopat în polistiren, însă lucrarea a fost oprită înainte de finalizare:

Citește și: Bucureștenii riscă să rămână fără căldură în sezonul rece


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *