Actualitate

Primarul S1 și Romprest intră în conflict. Rezultatul? Sectorul 1 plin de gunoaie!

Romprest

Romprest, compania care se ocupă de salubrizare în sectorul 1 al Capitalei, a anunțat limitarea temporară a activităților, după înregistrarea unor debite restante din partea autorității locale.

„Așa după cum am notificat autorităților competențe, din motive independente de voință noastră, am fost nevoiți să limităm temporar activitățile din cadrul serviciului delegat”, a anunțat Romprest, într-un comunicat de presă.

Romprest susține că în ultimele patru luni, din luna iulie, firma „finanţează integral” serviciile de salubritate pentru acest sector şi a ajuns să angajeze cheltuieli suplimentare pentru a putea asigura în continuare curăţenia. Compania anunţă că nu va fi afectată activitatea de colectare a deşeurilor de la populaţie şi de la firme.

Conflictul a apărut după ce noul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a întâlnit cu șefii Romprest acum două săptămâni și le-a spus că, în opinia ei, contractul este ilegal și că nu le va da bani pentru deszăpezire.

În octombrie, Armand anunța că Romprest voia să execute silit patru apartamente sociale și o clădire care aparţine Consiliului Local și în care sunt copii cu dizabilităţi pentru că edilul încă în funcție Daniel Tudorache nu a mai plătit din aprilie facturile către firma de salubrizare.

„În condițiile în care suntem obligați să reducem la maximum cheltuielile, pentru a putea asigura continuitatea serviciului public de salubrizare prin prestarea activităților de colectare și transport al deșeurilor menajere de la populație și de la agenții economici aflați în contract cu Compania Romprest, în prima etapă am limitat temporar doar colectarea și transportul deșeurilor din depozite necontrolate,” susține Romprest.

Potrivit companiei, depozitele necontrolate reprezintă deșeurile care sunt abandonate abuziv pe domeniul public, în alte zile decât cele anunțate de operator, în zone care nu sunt destinate acestui scop sau lângă recipientele cu care au fost dotați și fără a respectă instrucțiunile de precolectare a deșeurilor pe categorii, sau de către persoane juridice care nu au încheiate contracte cu operatorul Compania Romprest sau care, deși produc deșeuri în cantități mari, refuză să declare în contract cantitățile reale de deșeuri și predau operatorului cantități minime, diferența fiind depusă ilegal pe domeniul public.

Ei mai susțin că, prin contractul de delegare, Romprest nu are competențe privind controlulul gestionării deșeurilor de către utilizatori și nici privind aplicarea de amenzi, această obligație revenind delegatarului, Consiliul Local Sector 1, prin direcțiile operative ale Primăriei.

Mai mult, eliminarea depozitelor necontrolate a fost o preocupare permanentă a Romprest, dar reglementarea acestui subiect cu impact major în starea de curățenie a orașului nu reprezintă o prioritate a autorităților locale.

„După trei zile de limitare a serviciului, în urmă monitorizării constante a situației de către Serviciul Curățenie Cai publice din cadrul companiei, situația deșeurilor abandonate pe spațiul public este deja foarte gravă. Avem sute de fotografii din teren, din toate cartierele, din Giulești și până pe Kiseleff, care ilustrează asta. Nu le-am făcut publice, nu vrem să fie folosite în alte scopuri, noi vrem doar să putem să prestăm serviciul în condiții de echilibru contractual,” a precizat Romprest.

Compania mai susține că, dacă această situație nu își va găși soluționare foarte curând, va fi deosebit de costisitor, atât din punct de vedere material, al resurselor necesare, cât și financiar, să poată fi colectate toate aceste cantități de deșeuri care se acumulează ora de ora.

Joia trecută, angajații Romprest susţineau că în ultimele luni au „spălat suplimentar” străzile şi trotuarele şi dau asigurări că firma este pregătită să intervină pentru activităţile pe care le implică sosirea iernii, având pregătite utilajele şi materialul antiderapant.

Conform Romprest, compania colectează deşeuri menajere de la 1.967 asociaţii de proprietari şi 30.392 gospodării individuale şi asigură curăţenia stradală pe 1.200 de artere rutiere în lungime de 463 kilometri.

Citește și: FALT: Operatorii de salubritate au obligația de a spăla pubelele

RETIM: S-au spălat zeci de mii de pubele la Timișoara. Iată cum se face spălarea


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *