Actualitate

Nicușor Dan: Vor fi sute de avarii la iarnă la Termoenergetica, trebuie să facem un management de avarie

Nicuşor Dan s-a întâlnit cu administratorul special al ELCEN, Claudiu Creţu

Primarul general ales al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că, din momentul în care va prelua funcţia, va face un management de avarie în ceea ce priveşte situaţia reţelelor de termoficare, respectiv a căldurii şi apei calde din Bucureşti.

„Avem o problemă de urgenţă, care vine iarna asta. După cum ştiţi, ELCEN a comunicat că, din cauză că nu s-au făcut reparaţii în cursul acestei veri, cantitatea de apă pe care ei trebuie să o introducă în reţea este de trei ori mai mare decât în 2016 şi se apropie de limita de la care nu se mai poate. (…) Deci, noi trebuie să facem din momentul în care ajungem acolo un management de avarie. Asta înseamnă să avem pregătite materiale pentru intervenţii de urgenţă, să avem pregătite echipe pentru intervenţii de urgenţă şi să avem pregătite detectoare de avarii, care să facă astfel încât oamenii să se ducă precis la locul unde este avaria şi în paralel să facem o eşalonare corectă a oamenilor care sunt afectaţi. Asta este ce putem face iarna asta”, a spus Nicuşor Dan, înaintea unei întrevederi cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, de miercuri seara.

El a susţinut că „o să fie sute de avarii”.

„O să fie sute de avarii, nu putem să le evităm. Totul este să intervenim cât mai repede pe ele şi să le spunem celor afectaţi cât timp durează”, a adăugat Nicuşor Dan.

El a insistat pentru eficientizarea sistemului actual, în detrimentul centralelor de bloc sau de apartament, care necesită redimensionarea reţelelor de gaz şi totodată poluează.

„Cumva este o chestiune în scară. Poţi să pui centrală de apartament, poţi să pui centrală de bloc, centrală de cvartal sau mari centrale la marginea oraşului. Deci, este o chestiune graduală între aceste două soluţii maximale. Nu se poate să punem din două motive evidente ca fiecare bucureştean să aibă propria centrală, pentru că: 1 – trebuie redimensionată reţeaua de gaz şi asta – spune Distrigaz – ia 10 ani, ani pe care nu-i avem; 2 – foarte important – centralele de apartament poluează şi nu ne permitem să poluăm suplimentar Bucureştiul, dimpotrivă, trebuie să eficientizăm sistemul centralizat.  (…) Trebuie o dimensionare suplimentară a reţelei de gaz care durează şi costă, poluează şi ele, chiar dacă mai puţin decât centralele individuale; şi 3 – nu poţi să faci eficienţă energetică în cogenerare pentru că nu ai reţeaua electrică care să-ţi preia curentul electric care se va produce. Deci, sunt nişte chestiuni logistice pentru care singura soluţie rezonabilă este să rezolvăm sistemul aşa cum este el”, a argumentat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Marți seară, Nicușor Dan a fost să discute cu reprezentanții Elcen, furnizorul de apă caldă și căldură al Bucureștiului, controlat de Guvern, la care Primăria este datoare, fiind primul primar care a făcut acest lucru în ultimii 15 ani.

Întrebat dacă va schimba sau desfiinţa companiile municipale, Nicuşor Dan a spus: „Este o decizie pe care o să o ia Consiliul General. Acordul politic la care ne-am angajat vizează desfiinţarea marii majorităţi a companiilor municipale”.

El a adăugat că „este obligatoriu ca Termoenergetica să rămână, pentru că este cea care a preluat atribuţiile RADET”.

Citește și: Nicușor Dan spune că va asigura stocuri pentru furnizarea apei calde și căldurii în București


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *