Actualitate

Avocatul Poporului, sesizat privitor la practica neunitară în cazul asociațiilor de proprietari

Avocatul Poporului, sesizat privitor la practica neunitară în cazul asociațiilor de proprietari

Asociația pentru Promovarea și Apărarea Drepturilor Administratorilor de Imobile (APADAI) și societățile Cvartal Grup Admin și Revcont Consult au sesizat Avocatul Poporului cu privire la practica neunitară în cazul asociațiilor de proprietari, în ceea ce privește înregistrarea sau nu a proceselor verbale cu privire la alegerea comitetului sau președintelui.

Anunțul a fost făcut de avocatul Gelu Pușcaș, reprezentantul celor trei entități.

„Practica neunitară în ceea ce privește înregistrarea sau nu a proceselor verbale privind alegerea comitetului și/sau președintelui a dus la nemulțumire și confuzie. O asociație profesională, un prestator de servicii administrative și o societate care prestează servicii de cenzorat, toate în legatură cu acest domeniu, au decis realizarea unei sesizări la Instituția Avocatul Poporului,” a anunțat Pușcaș.

Avocatul a completat că prin acest demers se urmărește stoparea unei astfel de practici neunitare în această materie prin determinarea instituției în a promova un recurs în interesul legii la ICCJ.

„După momentul redactării procesului verbal se naște întrebarea dacă un astfel de proces verbal se înregistrează sau nu la instanța competentă”, potrivit sesizării depuse la AP.

În sesizare sunt oferite câteva exemple de practică neunitară a instanțelor, iar punctul de vedere transmis de petiționar este:

„În opinia noastră, prevederile art. 21 alin 3 și 4 din Legea 196/2018 trebuie interpretate în sensul în care asociația de proprietari are obligația de a înregistra la judecătoria competentă procesul verbal al adunării generale în situația în care are loc alegerea președintelui, în condițiile în care Legea 196/2018 arată faptul că acesta (președintele) este singurul care poate angaja asociația în relațiile cu terții și prin mandatul acordat de către adunarea generală poate introduce acțiuni în fața instanțelor de judecată”.

Puteți citi întrega sesizare pe pagina Consultanță Asociații de Proprietari aici:

Citește și:

Actualizarea actelor constitutive ale asociațiilor de proprietari este o procedură obligatorie


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


One thought on “Avocatul Poporului, sesizat privitor la practica neunitară în cazul asociațiilor de proprietari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *