Actualitate

Bugetul asociațiilor de proprietari pe timp de criză poate fi însușit ulterior de adunarea generală

Bugetul asociațiilor de proprietari pe timp de criză poate fi însușit ulterior de Adunarea Generală

Una dintre problemele cu care s-au confruntat asociațiile de proprietari pe timpul stării de urgență și de alertă a fost imposibilitatea a se întruni în adunarea generală (AG) și de a supune votului proiectul de buget anual, prevăzut de lege.

Recomandarea pe care avocatul Gelu Pușcaș a făcut-o, la întrebarea ProblemeLocative.ro, a fost aceea ca la finalul crizei, adunarea generală să își însușească hotărârile luate în această perioadă în care nu s-au putut ține AG, incluzând aici bugetul asociațiilor de proprietari.

„Am o recomandare pe care am obținut-o din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție. ÎCCJ spune așa, indiferent de ce ai realizat pe parcursul unui an: în momentul în care ai următoarea adunare generală, transferul responsabilității poate avea loc doar dacă adunarea generală își însușește actele emanate din partea asociației de proprietari în anul precedent”, a spus av. Pușcaș.

Avocatul specializat pe problematica asociațiilor a subliniat că ceea ce interesează este, de fapt, responsabilitatea în ceea ce privește bugetul asociațiilor de proprietari.

„În următoarea AG, veți avea pe ordinea de zi un punct care se numește însușirea actelor asociației de proprietari de la ultima adunare generală și până la zi. Acesta este subterfugiul care vă degrevează de responsabilitate”, a declarat el.

Pe de altă parte, avocatul a subliniat că nu se pot face ulterior acte care se aplică pentru trecut și acestea nici nu pot fi antedatate, ținând cont că s-ar depăși cadrul legal.

Problema imposibilității de a avea adunări generale pe perioada stării de urgență și a celei de alertă a fost una dintre temele dezbătute în cadrul întâlnirii online pe tema legislației privind asociațiile de proprietari organizată de Federația Asociațiilor de Proprietari Brașov (FAP).

În cadrul dezbaterilor, avocatul Gelu Pușcaș a semnalat încă o dată insuficienta reglementare cu privire la funcționarea asociațiilor de proprietari pe timpul situațiilor excepționale și de criză. Astfel, deși comitetul executiv are atribuții, potrivit art 55 lit n din L196/2018, cu privire la gestionarea situațiilor excepționale și de criză, acestea sunt doar menționate de lege, fără a oferi un cadru legal amplu sau o procedură de punere în aplicare.

Citește și: Cum își îndeplinesc asociațiile obligația depunerii elementelor de activ și pasiv la primării

În afara legii: Numărul asociațiilor de locatari a scăzut, dar rămâne de ordinul miilor


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


2 thoughts on “Bugetul asociațiilor de proprietari pe timp de criză poate fi însușit ulterior de adunarea generală

  1. Buna ziua ! Daca in timpul pandemiei s-a zugravit scara blocului si s-au cheltuit 100000 lei noi , o suta de mii lei ,dar ,personal nu am bani sa platesc p ancheta financiara si nici in bugetul asociatiei nu mai sunt bani ,cum pot afla daca banii au fost cheltuiti corect . Fac parte din noua conducere ,,doi dintre membrii cex din timpul pandemiei si-au dat demisia .
    Am cerut in sedinta verificarea contabilitatii ,dar presedintele nu e hotarât . A fost demis administratorul si s-a intrerupt colaborarea cu cenzorul de atunci .
    Presedintele e acelasi ,cu care s-au facut lucrsrile ,nu au fost afisate ,in acea vreme trei oferte ,conform legii ,nu a raspuns nimeni la nici o cerere sau sesizare ,iar cenzorul din acea vreme ,nu a raspuns niciodata ,nici la sms ,nici la mail
    Multumesc anticipat ptr orice sugestie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *