Actualitate

Bani europeni pentru sistemul de termoficare

Bani europeni pentru sistemul de termoficare

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a discutat online cu reprezentanţii ai Comisiei Europene despre sistemul de termoficare din Bucureşti şi finanţarea investiţiilor necesare pentru modernizarea reţelei de distribuţie a agentului termic.

„Am avut (…) un dialog online cu reprezentanţi ai Comisiei Europene privind sistemul de termoficare din Bucureşti. Suntem în faza de discuţii legate de procedurile de finanţare europene, despre stadiul documentaţiilor depuse şi investiţiile necesare pentru modernizarea întregii reţele din oraş. Bucureştiul are nevoie de soluţii pentru termoficare, sunt convins că le vom găsi, că va exista un consens şi vom avea sprijin atât pe plan guvernamental, cât şi pe plan european”, a scris edilul general, pe Facebook.

Pe 31 octombrie, primarul general a precizat că până în februarie 2021 se va realiza un management de avarie în ceea ce priveşte sistemul de termoficare şi că din primăvară vor începe lucrările de înlocuire a reţelei.

El a subliniat că înlocuirea reţelei o să dureze 6-7 ani, însă specialiştii au identificat zonele cele mai problematice și cu ele se vor începe lucrările. Dan a adăugat că există bani europeni, care erau disponibili din 2017, care vor fi luați foarte repede și lucrările vor începe din primăvară.

”Toată operaţiunea pentru cei 1.000 de kilometri de conductă din reţeaua principală pe care trebuie să-i schimbăm costă undeva la 1 miliard şi jumătate de euro, pentru moment avem 500 de milioane de euro, adică o treime din sumă, cu care putem să lucrăm în primii 3 ani (…) banii sunt bani europeni, o parte dintre ei, şi partea cealaltă vine de la Guvern, parte din aceşti bani de la Guvern vine tot de la Uniune, prin acest fond de relansare”, a spus Nicuşor Dan, la Digi 24.

Un război ai declarațiilor

La învestirea primaurului general, premierul Ludovic Orban a scăpat un porumbel și a spus că odată cu instalarea noului edil are încredere să transfere bani de la bugetul de stat către municipalitate pentru ca aceasta să aibă cu ce să plătească subvențiile destinate termoficării centralizate din București. „Le-am spus că acum am încredere să transfer banii în contul Primăriei pentru încălzire, nu să caut soluții să se ducă banii la ELCEN”, a spus Orban.

Fostul primar PSD Gabriela Firea, care solicitase plata de la Guvern a acestor bani, dar nu i-a obținut, a reacționat imediat. Ea a spus că premierul a încălcat legislaţia în vigoare şi a comis cel puţin trei infracţiuni care îl transformă în inculpat: corupţie şi abuz în serviciu, şantaj la adresa bucureştenilor şi cumpărare de voturi. Ea a susţinut că şeful Executivului a afirmat de mai multe ori că Primăria Capitalei va primi buget atunci când va fi votat candidatul unic al Dreptei Nicuşor Dan în funcţia de primar general. Firea a mai spus că se aşteaptă ca instituţiile statului să se autosesizeze în acest sens, „dacă nu se va întâmpla în perioada următoare, am discutat şi cu avocaţii noştri şi ne gândim foarte serios să depunem plângere”.

Premierul a făcut apoi precizări spunând că singura chestiune este faptul că nu a alocat bani Primăriei din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru că în perioada Cabinetului Dăncilă au fost alocate 100 milioane lei, iar banii au fost aruncaţi pe apa sâmbetei. „Nu înţeleg verbul «a recunoaşte». Nu am spus. Am spus că am încredere că primarul general foloseşte orice alocare care vine de la nivel guvernamental pentru scopul pentru care e prevăzută alocarea respectivă. În acest an, Primăria Capitalei a beneficiat de sume mai mari de bani decât în guvernarea PSD. Nu am alocat din fondul de rezervă pentru că Guvernul Dăncilă a alocat 100 milioane, din fondul de rezervă al Executivului, către Primăria Capitalei, bani aruncaţi pe apa sâmbetei”, a explicat Orban.

Şeful Executivului a dat exemplul Termoenergetica care trebuia să beneficieze de alocări din bugetul PMB pentru a compensa diferenţa de preţ, după suportarea subvenţiei la căldură, sume care nu au fost alocate.

Datoriile curente ale Termoenergetica față de ELCEN au depășit 54 de milioane de euro.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *