Actualitate

UPDATE: De ce a fost nevoie de prelungirea termenului pentru obținerea certificatelor de calificare

Administratorii mai au un an pentru a obține certificatele.

Parlamentarii au decis să prelungească termenul până la care administratorii atestați în baza vechii Legi 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari pot obține certificate de calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a îndeplini ocupația de administrator, în conformitate Legea 196/2018, în vigoare la acest moment. Astfel, ei vor avea timp până la 1 ianuarie 2022 să facă cursurile de calificare și să obțină certificatele.

UPDATE:

În cadru conferinței „Legalitate și bună administrare în asociațiile de proprietari”, organizată de Federația Asociațiilor de Proprietari Brașov (FAP) și Asociatia Administratorilor de Condominii Alfa (AACA), am întrebat dacă prorogarea acestui termen legal nu este un ajutor dat tocmai acelor administratori care nu s-au străduit să își obțină certificarea în termenul legal, în defavoarea celor care au muncit în acest sens. În fapt, niciunei alte categorii profesionale din România nu i s-a mai dat o astfel de derogare, iar la 1 ianuarie 2022, când certificarea va deveni obligatorie, vor fi trecut mai mult de trei ani de la intrarea în vigoare a Legii 196/2018 pentru care trebuie făcut cursul.

„Aveți 100% dreptate. Așa este. Unii s-au străduit și în vară, să treacă prin curs, să se grăbească și să îl ducă la capat. Numai că, din păcate, sunt în minoritate cei care s-au străduit să se alinieze noii reglementări. Din păcate, avem la Brașov încă 400 de administratori care n-au trecut prin curs,” a răspuns avocatul Vasile Martin, de la FAP.

Președintele Ligii Habitat, Mihai Mereuță, a avut o poziție mai nuanțată, fiind cel care a solicitat în Parlament prorogarea acestui termen. Mereuță a reamintit că cel puțin în orașele mici nu a existat posibilitatea ca administratorii să își ia aceste certificări pentru că nu există formatori.

În ceea ce privește cursurile online, acestea sunt permise doar pentru partea de teorie, iar partea practică trebuie făcută doar în sala de curs. „La ieșirea din București, nu se termină România. Vă pot da exemple de orașe unde nu există niciun formator, nu au cum să se ducă… De la Râmnicu Sărat au făcut naveta la Constanța ca să facă cursul. Pandemia a fost argumentul meu – pentru că pe timpul pandemiei nu s-au mai putut organiza să meargă. La curs eu păstrez distanța, dar deplasarea în sine… ”, a explicat Mereuță. El a atras atenția că acest curs trebuie făcut, nu neapărat pentru că îl cere L196, ci pentru că sunt multe informații de actualizat și există și o obligație din Codul Muncii de a avea periodic o formare profesională.

Este a doua prorogare a acestui termen, care inițial a fost stabilit prin lege la 28 septembrie 2019, apoi prorogat de Guvernul Dăncilă până la 1 ianuarie 2021.

Modificarea a fost făcută printr-un raport suplimentar întocmit luni de Comisia pentru administrație publică și administrarea teritoriului.

Legea va merge la promulgare la președintele României și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Într-un răspuns transmis ProblemeLocative.ro în urmă cu două luni, Ministerul Dezvoltării susținea că nu este necesară prorogarea acestui termen peste data de 1 ianuarie 2021.

Citește pe tema atestatelor și certificatelor pentru administratori:

În baza atestatului obținut la nivel local, administratorii de condominii pot presta servicii în orice localitate

Termenul pentru obținerea noilor certificate de calificare pentru administratori rămâne 1 ianuarie

FALT critică metodologia de atestare a administratorilor de condominii adoptată la nivel local în Timișoara

Atestatul de administrator și numele proprietarilor pot fi afișate la avizier

Sfatul expertului: Atestarea administratorilor – prevederi legale și cum ar putea fi îmbunătățite

Primăria Oradea: Sesiunea de atestare a administratorilor are loc în iulie

FAP organizează Conferința ”Legalitate și bună administrare în Asociațiile de Proprietari”


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *