Actualitate

Ce trebuie să facă un proprietar pentru a primi bani prin programul „Casa Eficientă Energetic”

Programul Casa Eficienta Energetic

Pentru a deveni eligibil pentru finanțare în Programul ”Casa Eficientă Energetic”, un proprietar de casă trebuie să realizeze auditul energetic al locuinţei, iar eficienţa imobilului să crească măcar cu o clasă.

Programul va debuta pe 15 septembrie 2020.

Proprietarii pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

„Pentru a primi această finanţare, un proprietar de casă trebuie să realizeze acel audit energetic al locuinţei. Trebuie să vedem de la ce plecăm. Apoi să facă un proiect prin care eficienţa energetică a casei să crească măcar cu o clasă, din C în B sau din B în A,” a spus Alexe.

Proiectul va arăta ce lucrări trebuie făcute pentru a atinge condiţia finanţării, fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare sau orice poate duce la eficientizarea energetică a locuinţei.

Echipamentele menționate, dar şi altele, sunt eligibile prin acest program.

Înscrierea în program se va face online. După acceptarea cererii depuse în Programul ”Casa Eficientă Energetic”, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul. Investiţiile trebuie finalizate în termen de 18 luni. Proprietarii de case pot cumpăra echipamente de unde vor ei din ţară, însă lucrările nu se pot face în regie proprie, ci cu firme specializate, tocmai pentru a avea garanţia unor lucrări bine efectuate.

La final, Administraţia Fondului pentru Mediu decontează cei 60% din investiţie după un nou audit energetic al casei pentru a vedea trecerea dintr-o clasă energetică inferioară într-una superioară. Bugetul alocat pentru eficientizarea energetică este de 430 de milioane de lei, din care ar urma să fie finanţate aproximativ 9.000 de case din România.

„Programul nostru are un scop clar: reducerea consumului de energie din casele noastre şi evident a emisiilor de gaze cu efect de seră. Astăzi, din păcate, cele mai multe case din ţara noastră nu sunt bine izolate. Este şi motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori sau la 25% prin geamuri sau prin acoperiş”, a afirmat ministrul de resort.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a anunţat lansarea în dezbatere publică a programului de eficienţă energetică pentru şcoli şi grădiniţe.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Programul-Casa-Eficientă-Energetic

Casa Eficientă Energetic

Programul Casa Eficientă Energetic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *