Actualitate

În afara legii: Numărul asociațiilor de locatari a scăzut, dar rămâne de ordinul miilor

Numărul asociațiilor de locatari a scăzut, dar rămâne de ordinul miilor

Chiar dacă termenul legal de la care puteau fi sancționate a trecut, în România mai funcționează încă asociațiile de locatari care nu s-au reorganizat în baza Legii în vigoare – 196/2018 pentru a deveni asociații de proprietari. Numărul asociațiilor de locatari rămâne de ordinul miilor la nivelul țării.

De Ioana Oancea

Precizare: ne referim doar la asociațiile de locatari care funcționează ilegal, nu la asociațiile construite în blocuri ANL, de exemplu.

Cea mai gravă situație se înregistrează în orașele mari – precum Bucureștiul și Iașiul. Însă și mai problematică este situația municipalităților care nici măcar nu au date. Cum pot îndruma, controla sau sancționa, așa cum prevede legea, ceva ce nici măcar nu cunosc?

În cifre absolute, una dintre cele mai grave situații pare a fi la Iași, unde mai funcționează 578 de asociații de locatari. Autoritatea susține că a notificat și îndrumat toate asociațiile de locatari pentru intrarea lor în legalitate. Ceea ce este și mai surprinzător este însă că anul trecut, aceeași Primărie susținea că au numai 185 de astfel de asociații de locatari.

București, mândria țării

În Capitală, situația s-a îmbunătățit categoric la sectorul 3, care mai are doar 14 asociații de locatari, care au fost notificate să intre în legalitate, față de 83 câte erau anul trecut.

Situația rămâne problematică în sectorul 2 – unde figurează 194 de asociații de locatari, același număr ca anul trecut. Deci este posibil ca datele să nu fie actualizate.

În sectorul 5 sunt 265 de asociații de locatari în curs de reorganizare care au fost înștiințate. Totuși numărul lor a scăzut față de anul trecut când era 343.

La celalalte sectoare, nu știm statistica pentru că am fost trimiși la plimbare. Primăriile nu s-au deranjat prea mult cu cifrele și ne-au trimis la judecătorii sau la ANAF.

„Poliția Locală nu are o evidență referitoare la numărul asociațiilor locatari de pe raza sectorului 1. Pentru situațiile de mai sus, se impune a se preciza faptul că, în ultimii 2 ani, Poliția locală sector 1 a solicitat aceste date actualizate Judecătoriei sectorului 1, însă nu a fost emis un răspuns privind numărul asociațiilor de proprietari și locatari înființate”.

Primăria Sectorul 4 ne-a trimis la ANAF. În schimb, spune că a notificat asociațiile de locatari pentru transformare. Cum poate avea datele asociațiilor de locatari, dacă nu le are pe cele asociațiilor de proprietari – rămâne o dilemă.

„Cu privire la asociațiile de locatari care nu s-au reorganizat în asociații de proprietari, menționăm că la nivelul Serviciului Îndrumare și Control Asociații de Proprietari nu există o evidență a acestora” – Sectorul 6

În marile orașe

În Alba Iulia, mai funcționează două, iar în Arad  mai sunt 53 asociații de locatari, în Baia Mare – una.

În schimb, în Bacău, Bistrița, Botoșani, Călărași, Constanța, Deva, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț, Oradea, Mediaș, Slobozia, Suceava, Târgu Mureș și Tulcea nu mai există asociații de locatari care să funcționeze în ilegalitate.

În Buzău există o asociație de locatari care figurează ca asociație de proprietari în certificatul de înregistrare fiscală.

În Craiova mai sunt nouă asociații de locatari, față de 17 anul trecut. Detaliile pe care Primăria le-a oferit arată însă organizare: șase sunt în curs de reorganizare, două au structuri de conducere incomplete, raporturile cu furnizorii fiind gestionate prin grija proprietarilor. O asociație nu a inițiat demersuri, fiind aplicată amendă contravențională.

În Drobeta Turnu Severin, mai sunt patru asociații de locatari în curs de transformare.

În Focșani, numărul este destul de ridicat: 60 de asociații, care au fost somate de mai multe ori, iar primăria susține că asigură consilierea.

În municipiul Galați, față de anul trecut numărul asociațiilor de locatari a scăzut doar cu una – acum au ajuns la 16.

În Giurgiu sunt două asociații de locatari. Primăria susține că au fost îndrumate, dar nu au dorit menționând că au contracte individuale cu furnizorii de servicii.

În Hunedoara sunt 130 de asociații de proprietari din care sunt active 110.

În Pitești mai sunt cinci asociații de locatari.

„Consecințele neluării măsurilor de organizare și funcționare cu privire la administrarea și gestionarea proprietății comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanților acestora, după caz, și a instituției noastre” – spune Primăria Pitești, care uită că are atribuții de îndrumare și control în asociații, precum și posibilitatea de a aplica sancțiuni.

În Râmnicu Vâlcea mai funcționează 19 asociații de locatari. Primăria Slatina susține că  25 de asociații de proprietari funcționează doar ca denumire, dar mai au și două asociații de locatari.

În Tîrgoviște mai sunt 20 de asociații de locatari, iar în Tîrgu Jiu – trei. Au fost întocmite procese verbale de constatare și au fost organizare întâlniri de informare cu locatarii.

În Turda mai sunt șase asociații de locatari. În Vaslui mai sunt șapte, dar Primăria spune că „situația este monitorizată în permanență”. În Zalău mai activează 19 asociații de locatari.

Grav este și că autoritățile locale din Brașov, Ploiești și Timișoara nu dețin această statistică.

Acest articol va fi actualizat pe măsură ce primim și alte răspunsuri.

Despre consecințele pe care le are această indolență am scris mai mult aici:

Haos în domeniul locativ: Mii de blocuri din țară nu au încă asociații de proprietari


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *