Revista presei – Joi, 14 Mai 2020: Cum să îmbunătățești eficiența energetică a imobilului în care locuiești
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sare în ajutorul proprietarilor care vor să îmbunătățească eficiența energetică a imobilelor pe care le dețin. Ei vor putea să acceseze o primă de eficienţă energetică de până la 15.000 de euro, cu care vor putea să-şi instaleze sisteme de termoizolaţie, ferestre, centrale de condensaţie, panouri solare, sisteme de iluminat cu LED. Anunțul a fost făcut de ministrul mediului, Costel Alexe. Prin acest program, Ministerul va deconta 60% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 15.000 de euro pentru fiecare casă, având la dispoziție un fond de 100 de milioane de euro. Iată condițiile din Ghidul Programului!
Locatarii dintr-un condominiul ieșean sunt îngrijorați de modificările pe care un nou proprietar le-a adus structurii de rezistență a clădirii. Aceștia cer rezolvarea situației în instanță, însă se pare că aceasta deține avize în regulă. Citește mai mult: Locuitorii unui bloc turn din Iași s-au trezit cu zidurile de rezistență de la parter distruse.
Întâmplător sau nu după informațiile de la Iași, un alt articol din această săptămână ne arată ce pot păți proprietarii care fac lucrări care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor dintr-un condominiu. Legea nr. 196/2018 care acoperă înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor prevede că proprietarii de apartamente trebuie să facă modificările din casă respectând cadrul legal, iar dacă nu, amenzile sunt ridicate: Amenzi și de 10.000 de lei pentru cei care stau la bloc.
ICD Real Estate, companie condusă de omul de afaceri Daniel Chitafes, pregătește dezvoltarea a 400 de apartamente, în cadrul cărora se va pune accent pe crearea unor zone de lucru, care să poată servi drept birou, pentru a facilita munca de acasă, pe terenuri centrale și ultracentrale între 1.000 mp și 5.000 mp, în care se vor investi circa 30 de milioane de euro. Citește mai mult:
Una din măsurile adoptate de Guvern, pe perioada stării de urgență, a fost oferirea posibilității de amânare a plății chiriilor. Această facilitate va expira odată cu ieșirea din starea de urgență și, de aceea, multe din entitățile menționate mai sus s-ar putea să nu mai aibă un temei legal care să le ofere posibilitatea încă unei alte amânări. De aceea, cea mai sigură soluție este încercarea de renegociere a contractelor de închiriere.
Proprietarii care vor să înstrăineze un apartament sau un imobil ar putea fi interesați de această informație: RE/MAX România va reduce numărul de persoane care pot vizita o proprietate în acelaşi timp, iar vizionarea prin intermediul tehnologiilor digitale va deveni o regulă. Citește mai mult: RE/MAX România implementează noi metode de lucru ale agenţilor imobiliari
Citește și:
Revista presei din domeniul problemelor locative săptămânal aici!