Uniunea Asociațiilor de Proprietari din Prahova a pierdut procesul cu Rosal. O decizie favorabilă ar fi ajutat asociațiile din toată țara

Uniunea Asociațiilor de Proprietari din Prahova (UAPPH) și Rosal se războiesc de mai bine de trei ani cu privire la colectarea deșeurilor direct din camerele de precolectare ale blocurilor. Momentan, Rosal a primit o decizie favorabilă din partea Tribunalului Prahova care a respins apelul Uniunii ca nefondat.

Editorul proiectului jurnalistic independent ProblemeLocative.ro
Prin urmare, UAPPH Prahova a cerut instanței revizuirea dosarului. Din acest moment până la soluționarea dosarului, Rosal este obligată să rezolve problema încărcării și colectării deșeurilor din camerele de precolectare, în baza tarifului unic de 13,22 lei, susține Uniunea.
Contactat de ProblemeLocative.ro, președintele UAPPH Prahova, Eugen Cristescu, spune că această decizie este incorectă și aduce deservicii asociațiilor de proprietari. Dacă acestea ar trebui să își scoată singure pubelele în stradă, acest lucru ar genera situații neplăcute pentru proprietari – mirosuri și focare de infecție provenite din faptul că acestea ar trebui să stea prea mult în stradă până să fie ridicate de firma de salubritate. În plus, acest lucru ar genera și costuri suplimentare pentru asociațiile de proprietari. El a explicat că, deși nu este o clauză clară în contract, Rosal s-a angajat prin contract să ”încarce, colecteze și transporte” deșeurile, ceea ce din punctul său de vedere înseamnă încărcarea inclusiv din camerele de precolectare. O decizie favorabilă a instanței în acest sens ar fi ajutat asociațiile de proprietari din toată țară, potrivit lui Cristescu.
Susții proiectul ProblemeLocative.ro, cumpărând din acest magazin:
”Prin pierderea procesului, suntem în situația anterioară care l-a declanșat, adică, Rosal refuză să mai încarce din camerele de precolectare, transferând această responsabilitate asociațiilor de proprietari. Acestea sunt nevoite să angajeze firme care încarcă și colectează deșeurile din interior și le scot in exteriorul blocurilor pînă cînd Rosal trimite mașinile să le ridice și să le transporte la rampă. Încărcarea în pubelele din interiorul camerelor de precolectare și scoaterea lor afară implică alte cheltuieli pe lângă tariful existent de 13,22 lei cu TVA, pe care, bineînțeles, trebuie să îl suporte asociațiile. Procesul cu Rosal tocmai din acest motiv a fost pornit, pentru că există un tarif unic ce nu face distincție între camerele de precolectare și platformele de gunoi,” spune președintele Asociației.
O altă problemă pe care Cristescu o semnalează este aceea că Rosal nu respectă graficele de lucru astfel încât se ajunge la supradimensionarea platformelor. Acestea ajung să fie supraîncarcate cu deșeuri menajere și pot trece mai multe zile până când operatorul de salubritate ajunge să le colecteze. Aceasta deși în contract sunt prevăzute clar zilele de luni, miercuri și vineri pentru ridicarea gunoiului.
La începutul lui 2018, UAPPH a solicitat instanțelor de judecată prin ordonanță președințială să oblige SC Rosal Grup SRL să încarce și să colecteze deșeurile menajere din camerele de precolectare ale blocurilor turn din Ploiesti, deoarece compania a anunțat asociatiile de proprietari că nu vor mai face aceasta operațiune din data de 30.04.2018. La acel moment, instanta de judecată a dat dreptate UAP Prahova și a “admis apelul schimbând sentința apelata, în sensul că obliga pârâta (Rosal) la efectuarea activității de colectare și colectare a pubelelor cu deșeuri menajere din camerele de precolectare din blocurile tip turn din municipiul Ploiești, până la soluționarea dosarului 1154/281/2018. DEFINITIVA”
La acel moment, reprezentanții Rosal au precizat că “operațiunea de încărcare manuală a deșeurilor menajere din camerele de precolectare nu cade în sarcina operatorului de salubritate și nu este cuprinsă în tariful prevăzut în contract”.
ProblemeLocative.ro a încercat în cursul zilei de astăzi să obțină și reacția Rosal – la telefon, pe email și pe Whatsapp. Această știre va fi actualizată, dacă Rosal va răspunde la întrebările adresate.
Citește și: Taxa de salubrizare în Pitești
FALT: Operatorii de salubritate au obligația de a spăla pubelele
Citește și:
Domnul Cristescu interpretează doar cum ii convine hotărârile judecătorești. Prin ordonanța prezidențială pe care se lauda ca a câștigat-o, instanta doar a obligat Rosal sa execute operațiunea în aceiasi parametri pana la definitivarea dosarului 1154.lucru care s-a și întâmplat pana la sentința definitiva din 15.07.2020.nicaieri nu se specifica în contract ca operatorul trebuie sa încarce deșeurile în pubele. Poate exista cineva, la nivel național sa ii explice domnului Cristescu ce înseamnă operațiunea de precolectare a deșeurilor în recipient, asa cum este prevazut la una din obligațiile utilizatorului.