Actualitate

Dezvoltatorii vor fi amendați dacă nu predau cartea tehnică a imobilului

Bugetul asociațiilor de proprietari pe timp de criză poate fi însușit ulterior de Adunarea Generală

Deputatul Alin Apostol (USR) a anunțat luni că dezvoltatorii sau proprietarii ansamblurilor rezidențiale vor primi amenzi dacă nu vor preda cartea tehnică a imobilului către asociațiile de proprietari.

Necesitatea ca predarea să fie obligatorie fusese stabilită în grupul de lucru pe tema modificării Legii 196/2018 privind asociațiile de proprietari în urmă cu două luni.

Atunci s-a decis că:

  • Proprietarii/ dezvoltatorii ansamblurilor rezidențiale sunt obligați ca la data înstrăinării unităților de proprietate imobiliară din condominii să pună la dispoziție, cu titlu gratuit, tuturor cumpărătorilor copie după cartea tehnică a imobilului.
  • Proprietarii/ dezvoltatorii ansamblurilor rezidențiale sunt obligați să predea comitetului executiv al asociației de proprietari, cu titlu gratuit, pe bază de proces-verbal, cartea tehnică a imobilului, precum și copii a documentației care a stat la baza autorizării construcției, inclusiv proiectele acestora, în termen de 60 de zile de la data constituirii asociației de proprietari.

Astăzi am agreat și o sancțiune în cazul în care nu respectă această prevedere. Conform ordonanței 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aceasta nu poate depăși 100.000 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin lege și ordonanța. Valoarea este mică, mai ales pentru ansamblurile rezidențiale mari de milioane de euro. Însă, este un prim pas util înainte de a putea merge în instanță și a cere despăgubiri mai mari pentru această prevedere”, a explicat Apostol.

Grupul de lucru discută în ultimele ședințe art. 102 din Legea asociațiilor de proprietari, care se referă la sancțiuni și contravenții.

Citește și:

Noi amenzi în Legea asociațiilor de proprietari: Președinții care nu predau arhivele și funcționarii primăriilor, luați în vizor

Zece informații despre asociația de proprietari pe care să le ceri înainte de a cumpăra un apartament


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *