Cum își îndeplinesc asociațiile obligația depunerii elementelor de activ și pasiv la primării
Situația depunerii elementelor de activ și pasiv de către asociațiile de proprietari este îngrijorătoare în marea majoritate a primăriilor din țară. Există totuși exemple de primării care par că încep să își facă treaba și să fie conștiente de atribuțiile ce le revin în acest domeniu al relației cu asociațiile de proprietari.
De Ioana Oancea
Depunerea elementelor de activ și pasiv este esențială dacă autoritățile vor să urmărească în principal plata facturilor către furnizorii de utilități publice și să împiedice asociațiile să acumuleze datorii uriașe, întinse uneori pe ani de zile.
Primăria care pare a sta cel mai bine, din datele obținute până acum, la nivelul țării este Tulcea – unde 90% dintre asociații au furnizat aceste date. Dintr-un număr de 151 de asociații de proprietari, numai 16 nu au depus aceste elemente. Sunt însă primării unde situația este inversă: 90% dintre asociații nu au transmis aceste date către autorități.
„Eroul negativ”, în schimb, pare a fi Focșaniul unde o singură asociație din 951 și-a îndeplinit această obligație.
Dintre municipiile mari, cu un număr ridicat de asociații, până la acest moment, Iașiul stă cel mai bine: din 1608 asociații – 1498 și-au depus elementele de activ și pasiv.
La polul opus, dintre orașele mari unde această responsabilitate nu s-a îndeplinit cu succes este Ploieștiul. Din 1750 de asociații de proprietari, numai 23 de situații au fost depuse.
Fără a avea pretenția că este un studiu complet, am cerut aceste informații de la primăriile celor mai mari orașe din țară. Nu am inclus în acest articol Capitala și vom reveni cu informații într-un articol separat. Vom actualiza acest material pe măsură ce autoritățile vor trimite răspunsuri. Nu am luat în considerare asociațiile de locatari care funcționează în ilegalitate (Da, încă există!).
Situația din țară
Astfel, în Alba Iulia – la peste 150 de asociații de proprietari din 180 nu este depusă situația elementelor de activ și pasiv, acestea fiind somate de primărie.
Nici la Arad, situația nu este roz pentru că din 1873 de proprietari, soldurilor elementelor de activ și pasiv la 31.12.2020 nu au fost depuse pentru 1089 asociații de proprietari.
La Baia Mare funcționează 106 asociații din care au depus 16, fiecare fiind informată de obligația legală de a face acest demers.
În Botoșani, 75% din cele 72 de asociații de proprietari au depus la zi situația elementelor de activ și pasiv, potrivit autorității locale.
Autoritățile din Brașov susțin că din totalul de 1550 de asociații de proprietari, în 2021, au fost depuse situațiile pentru 750.
În Buzău, din 298 de asociații, 68 nu au depus elementele de activ și pasiv.
În Călărași sunt 9 asociații, iar 5 nu au depus.
La Constanța, din 1812 asociații de proprietari/locatari a fost depusă situația pentru 1239.
Și Craiova pare a fi una dintre cele mai performante primării la acest capitol: din 497 de asociații, 419 și-au îndeplinit această obligație.
În Deva funcționează 465 de asociații din care 150 nu au depus activul și pasivul la primărie.
O situație îngrijorătoare o arată cifrele din Drobeta Turnu Severin: din 307 asociații, 247 asociații nu au trimis aceste documente.
Nici Giurgiul nu stăm mai bine: din 486 asociații, pentru 300 nu este depusă situația.
La Hunedoara, situația este următoarea: orașul are 130 de asociații de proprietari din care 110 active, iar 75 au depus asociația.
În Mediaș funcționează 248 de asociații. Autoritatea locală spune însă că „la nivelul municipiului Mediaș, toate apartamentele au contorizare individuală la utilități. Singurele cheltuieli comune sunt cele legate de administrarea și utilizarea proprietății comune, motiv pentru care nicio asociație de proprietari nu a depus situația elementelor de activ și pasiv”.
În Municipiului Oradea sunt înființate și funcționează un număr de 877 de asociații de proprietari, neexistand asociatii de locatari. Primaria Municipiului Oradea a pus la dispozitia asociaţiilor de proprietari, cu titlu gratuit, fiind in curs de implementare, o platformă informatică destinată administrării acestora. Cu ajutorul acestui soft, angajații din cadrul Biroului Asociatii de Proprietari pot vizualiza inclusiv Situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv.
În Piatra Neamț, situația stă destul de prost: din 315 asociații de proprietari 280 nu au depus elementele de activ și pasiv.
La Pitești, din 1248 de asociații de proprietari, 1148 nu au depus elementele la compartimentul specializat.
În Râmnicu Vâlcea, 533 din 660 nu au depus activul și pasivul la primărie.
În Roman sunt înființate 79 de asociații, dintre care 42 și-au trimis situațiile.
La Sfântu Gheorghe există 165 de asociații de proprietari, dar 32 nu au depus elementele.
În Slatina, din 123 de asociații de proprietari care funcționează – au fost depuse 87 de documente.
În Slobozia, din 300 de asociații, numai 21 de situații pentru anul 2021. Primăria a ținut să precizeze că „în cazul nedepunerii, autoritatea publică locală nu are pârghii de constrângere a asociațiilor de proprietari”, uitând că autoritatea locală poate demara controlul financiar-contabil chiar și din oficiu.
Din 170 de asociații de proprietari din Tîrgoviște, 109 au depus elementele de activ și pasiv.
Pentru anul 2020, la Târgu Jiu, din 211 asociații, 64 de asociații nu au depus elementele, iar la Târgu Mureș – circa 600 nu au depus și li s-a pus în vedere obligativitatea.
În Turda din 321 de asociații, pentru 168 nu este depusă situația la zi. ”Pentru aceste asociații se fac solicitări telefonice, s-a publicat anunț pe site-ul Primăriei, se fac și deplasări în teren”, ne-a transmis însă Primăria.
În Zalău, sunt 158 de asociații constituite, iar pentru 156 nu au depuse elementele de activ și pasiv. Primăria a trimis însă notificări în acest sens.
Evitarea răspunsului
Și de această dată, am avut o categorie aparte de primării care au evitat să răspundă la întrebare. Autoritățile din Bacău au omis întrebarea.
În Vaslui sunt 29 de asociații de proprietari, din care au depus „majoritatea”. În Galați, din 724 asociații – „marea majoritate au depus”, potrivit primăriei.
Iar Timișoara nu deține această statistică. Inadmisibil pentru anul 2021, spunem noi.
Citește și: Haos în domeniul locativ: Mii de blocuri din țară nu au încă asociații de proprietari
Cum se calculeaza tabelul cu elementele de active si pasiv care trebuie depus la primarie cu exemple e f important ! pentru ca asociatiile in partida simpla cu administrator alesi de proprietary sa stie cum sa il intocmeasca!