Revista Presei

Revista presei: Asociațiile de proprietari din Slobozia, executate silit de compania de apă

Compania de apă din Slobozia a strâns de-a lungul ultimilor 20 de ani datorii de peste 7,5 milioane lei. Acum asociațiile au fost executate silit. După schimbarea conducerii, noul director instalat s-a gândi să demareze procedurile de recuperare a acestor datorii înregistrate de diverse persoane fizice, asociații de locatari sau persoane juridice. Așa se face că unii administratori sau președinți de asociații s-au trezit cu executorul la ușă, acesta landu-le toți banii din caserie într-o clipită. Un reportaj marca D’ale lui Mitică: https://www.youtube.com/watch?v=LQmD2PUnNaI

România este considerată o țară a proprietarilor, în care 90% dintre oameni locuiesc în casele pe care le dețin. Situația este însă mai nuanțată, iar din dezbaterea publică aproape că a lipsit subiectul legat de drepturile chiriașilor. Ioana Florea, reprezenta Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL), spune că deși „90 la sută din oameni trăiesc în locuințe care sunt în proprietate personală”, situația este mult mai complexă, deoarece „sunt gospodării de două-trei generații în care o persoană e proprietară iar ceilalți nu sunt”, potrivit Europa Libera

Autoritatea Națională de Supraveghere a amendat o asociație de proprietari din Pipera cu echivalentul a 300 de euro. Sancțiunea a fost aplicată după ce un locatar a reclamat că președintele asociației a postat pe grupul de Whatsapp al blocului înregistrări din sistemul de supraveghere video administrat de Asociație care cuprindeau imagini cu petiționarul, arată observatorulph.ro.

Marile corporații care și-au deschis sedii în România au pus în mișcare nu doar piața de birouri, ci și pe cea a locuințelor de închiriat. Apartamentele pentru expați sau, mai general, pentru chiriași cu venituri peste medie se transformă într-o nișă tot mai profitabilă pe piața imobiliară. Tendințele de pe piața muncii din ultimii ani, cum ar fi nomazii digitali sau lucratul de acasă, le permit angajaților străini să se mute în țări cu costuri de trai mai mici, pentru o viață la fel de confortabilă. Iar pentru cei care sunt deja aici, lucratul permanent de acasă, fie și câteva zile pe săptămână, a însemnat repede un interes mai mare pentru cum e acasă, relatează hotnews.ro

Secvențele surprind chiar momentul în care proprietarul apartamentului de unde a pornit dezastrul este aruncat de suflul exploziei, de la etajul doi. Cu arsuri pe tot corpul, bărbatul a murit marți. Anchetatorii au stabilit că instalația de gaz din locuința victimei nu mai fusese verificată de 3 ani – deși acest lucru ar fi trebui să se întâmple anul trecut, potrivit stirileprotv.ro

Totul s-a scumpit în ultimele luni, iar piața imobiliară nu este o excepție. Apartamentele, garsonierele și casele au prețuri mult mai mari, iar multor le este foarte greu să achite ratele la bancă. Cu toate acestea, există locuințe pentru toate buzunarele, cum ar fi o garsonieră de 2.400 de euro, scrie playtech.ro.  

Lucrările de reabilitare termică a blocurilor de locuințe vor fi finanțate în proporție de 95% din bani europeni nerambursabili. În acest sens urmează să fie modificată legislația privind procedurile prin care se derulează proiectele menite să ducă la creșterea performanței energetice a imobilelor. Un proiect de act normativ ce va reglementa acest tip de investiții a fost pus în debatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), potrivit evz.ro.

Un bărbat ar fi lăsat în urmă „o tonă” de gunoi, precum și câteva mii de sticle de bere care se presupune că ar conține urină, după ce a abandonat o casă din Marea Britanie, spre groaza noului proprietar, relatează gandul.ro.

Vești proaste pentru români! În următorii ani, toți vor trebui să aibă contoare inteligente, iar o parte din suma care va trebui plătită pentru instalarea unui astfel de aparat, va fi suportată de fiecare proprietar. Până în prezent, cei care şi-au montat, nu au plătit nicio taxă însă, pe viitor, există o lege implementată de Guvern, care prevede să fie plătită o taxă pentru ele, potrivit skynews.ro.

Citește revista presei din domeniul problemelor locative și asociațiilor de proprietari săptămânal aici!


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *