Actualitate

277 de blocuri din Constanța nu dețin autorizație de securitate la incendiu

Incendiu într-un bloc anvelopat de firma de casă a lui Florea

Un raport întocmit de ISU Dobrogea arată că, în Constanța există 277 de blocuri locuințe individuale în regim de P+4 și, mai mult, care nu dețin autorizație de securitate la incendiu.

Acestora și se adaugă alte 77 de spaţii comerciale ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu în blocuri de locuit, ceea ce înseamnă 354 de construcții care nu oferă standardele minime de protecție împotriva incendiilor.

Din cele 350 de imobile de locuințe colective edificate în ultimii 15 ani la Constanţa și pentru care este obligatorie emiterea avizului și autorizației de securitate la incendiu, toate dețin aviz și doar 73 dețin autorizație ISU. Din cele 137 de spații comerciale care funcționează în blocuri de locuit, doar 60 dețin autorizație.

Raportul ISU a fost pus la dispoziția consilierului local Mihai Ochiuleț, după ce un bloc din Constanța a ars din temelii lăsând zeci de familii fără adăpost chiar înainte de sărbătorile de iarnă.

„Diferența dintre aviz și autorizație de securitate la incendiu este aceea că avizul este un document obligatoriu premergător eliberării autorizației de construire. Nu îl ai, nu construiești. Autorizația de securitate la incendiu este un alt document obligatoriu, ce se eliberează după finalizarea construcției. Numai că, spre deosebire de aviz, autorizația nu este obligatorie la întocmirea procesului verbal de recepție finală, document care dă liber vânzării apartamentelor construite. Pe scurt, fără aviz nu poți construi, fără autorizație poți vinde – şi de aici se trag toate nenorocirile şi modul în care vieţile oamenilor de bună-credinţă sunt puse în pericol!”, a arătat Ochiuleț.

El mai spune: „Să luăm ca exemplu finalizarea construcţiei unlui bloc P+6. Construcţia e gata, iar dezvoltatorul imobiliar omite să mai facă o solicitare către ISU în urma căreia să se constate dacă angajamentele care au stat la baza eliberării avizului de securitate la incendiu au fost respectate. De ce? Pentru că, în prezent, Legea le permite acest lucru tuturor dezvoltatorilor imobiliari. Practic, după ce a terminat de construit, lasă în mâinile viitoarei asociații de proprietari o clădire ce nu a are autorizaţia de securitate la incendiu şi care, într-o bună zi, ar putea să ardă precum blocul de pe Nicolae Grindeanu”.

Citește și: Aproape o treime din exploziile urmate de incendii sunt cauzate de centralele de apartament


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *