Administrativ

Deva nu are apă caldă din cauza că termocentrala Mintia e oprită

Termocentrala Mintia e oprită

Orașul Deva este într-o situație dramatică: circa 4.000 de apartamente din municipiu, racordate la sistemul centralizat de termoficare, nu mai primesc apă caldă deoarece termocentrala Mintia nu funcţionează.

Termocentrala se află într-o situație gravă, pe de o parte pentru că nu mai are materie primă (cărbune) cu care să lucreze, iar pe de altă parte – pentru că salariații solicită drepturi bănești neachitate de șase luni.

Termocentrala Mintia a fost oprită în urmă cu nouă zile deoarece nu mai avea cărbune în depozite. Luni, 7 septembrie, angajaţii unităţii au declanşat un conflict spontan, iar în următoarele zile patru persoane au intrat în greva foamei.

Mai mult decât atât, mai mulţi protestatari de la Termocentrala Mintia, printre care şi grevişti ai foamei, s-au aflat duminică, 13 septembrie, la Ţebea, la manifestările comemorative dedicate lui Avram Iancu. Ei au încercat să le prezinte participanţilor la acest eveniment situaţia în care se află producătorul de energie electrică. „Vrem să ne facem vizibili în faţa guvernanţilor, a parlamentarilor, a tuturor celor care legiferează în această ţară. Vrem să arătăm că (…) un colos energetic de 1.275 MW este oprit din lipsă de cărbune. Vrem să arătăm că nimeni nu se preocupă de acest lucru şi că nu am fost contactaţi de nimeni la Termocentrala Mintia”, a declarat preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.

Salariaţii Termocentralei Mintia solicită plata unor drepturi neachitate restante, între care se numără tichetele de masă, deconturile de navetă şi ajutoarele de căldură. Valoarea cumulată a acestora este cuprinsă între 3.500 şi 5.500 de lei pentru un angajat.

Săptămâna trecută, peste 200 de angajaţi ai termocentralei Mintia au participat la o acţiune de protest, iar unitatea de producţie a energiei electrice a fost oprită.

„În cele patru zile de protest nu am avut niciun fel de reacţie din partea autorităţilor competente să soluţioneze această stare de tensiune. Acest lucru arată că nu există soluţii pentru termocentrala Mintia şi că acestea şi-au atins scopul, adică acela de a face loc importului de energie electrică”, a declarat liderul sindical Cristian Iștoc.

El a arătat că în cursul zilei de joi a fost solicitat la o discuţie cu primarul municipiului Deva, Florin Oancea, însă sindicaliştii s-au opus şi au cerut ca toate întâlnirile să aibă loc la sediul termocentralei.

Ei sunt nemulțumiți și de faptul că administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din care și termocentrala face parte, nu ar fi prezentat sindicatelor un program de reorganizare a societăţi, din care să rezulte planurile de viitor ale complexului.

Energeticienii de la Mintia au mai protestat şi pe 18 august, revendicările fiind similare cu cele de acum.

În august, ministrul Economiei, Virgil Popescu, spunea că CEH se va diviza în două entităţi care vor include câte o termocentrală, din cele două pe care le are acum unitatea economică, procesul urmând să fie încheiat în luna septembrie.

El a arătat că administratorul judiciar al CEH a finalizat evaluarea activelor, iar acum se lucrează la separarea acestora. Prima societate rezultată din divizarea CEH va avea în componenţă termocentrala de la Paroşeni şi minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. Cea de-a doua entitate va fi formată din termocentrala de la Mintia, care se doreşte să treacă fie în subordinea Consiliul Judeţean Hunedoara, fie a Consiliului Local Deva, pentru a fi exploatată separat.

Termocentrala Mintia numără circa 700 de angajaţi şi face parte din CEH, societate aflată în insolvenţă, alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni. CEH se află în procedură de insolvenţă din luna noiembrie 2019, fiind format din termocentralele Mintia şi Paroşeni şi minele de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.

Citește și: RADET Constanța nu mai acceptă cereri de debranșare pentru acest an. Ce prețuri vor fi practicate


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *