Știri Proprietari

Proiectul care obliga asociațiile de proprietari să construiască rampe de acces, rătăcit la Camera Deputaților

Rampe de acces în condominii

Un proiect care prevede obligativitatea construirii de rampe de acces în condominii s-a rătăcit la Camera Deputaților. Deși proiectul a fost adoptat tacit de Senat însă din octombrie 2019 și avea avize pozitive de la comisiile de specialitate prin care trecuse și de la Consiliul Legislativ, acesta nu a mai ajuns să fie dezbătut de Camera Deputaților. În acest moment, proiectul inițiat de un deputat independent și susținut de parlamentari de la toate partidele figurează ca fiind la raport în comisiile permanente ale Camerei Deputaților.

Potrivit acestui proiect, care completează Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, asociațiile erau obligate să construiască rampe de acces la intrarea în bloc pentru persoanele cu handicap care au nevoie de ea. Costul lucrărilor urmau a fi suportate integral din fondul de handicap alocat la bugetul de stat, în condițiile art. 78 alin (3) din Legea nr. 448/2006, fără a face distincție între gradele de handicap.

Potrivit proiectului, amenajarea de rampe de acces pentru persoanele cu handicap se putea face numai cu răspunsul motivat al comitetului executiv și cu acordul scris, prelabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertica, spațiul comun din condominiu supus amenajării. În termen de 30 de zile de la introducerea cererii, comitetul executiv era obligat să furnizeze un răspuns motivat, depășirea acestui termen echivalând cu aprobarea tacită a cererii.

Potrivit Legii 448/2006, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute de lege, plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Din aceste fonduri ar fi urmat a se construi și rampele din condominii.

Potrivit expunerii de motive, prin acest proiect se urmărește facilitarea accesului în clădirile de locuințe pentru persoanele cu handicap dependente de scaului cu rotile.

Până în prezent, numai clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice, telefoanele publice, mediul informațional și comunicațional erau obligate să se adaptateze conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.

Citește și: Proprietarii de la parter vor putea închiria terenul pentru construcția balconului de la asociație


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *