Schimbări privind racordarea la rețeaua de gaze: furnizorii vor fi obligați să vă racordeze pe banii lor

O nouă lege aduce schimbări privind racordarea la rețeaua de gaze. Furnizorii și transportatorii de gaze naturale vor fi obligați să racordeze toți solicitanții la rețeaua de gaze, prin investiții proprii, urmând ca acestea să fie recuperate din prețul de furnizare al gazului. Reglementarea se regăsește într-un amplu proiect de modificare la Legea energiei electrice și a gazelor naturale, care a fost promulgat de președintele României. Un alt articol din lege se referă la redevența care de acum va fi plătită de operatorul de gaze naturale și nu poate fi introdusă de acesta în tariful serviciului respectiv către consumatorul final.
Astfel, printre obligațiile și drepturile operatorului de distribuție, noua lege prevede astfel: „să racordeze toți solicitanții la sistemul de distribuție, în termen de 90 zile de la data obținerii autorizației de construire, conform reglementărilor ANRE”. Recuperarea costurilor privind racordarea la rețeaua de gaze a clienților casnici se realizează prin tarifele de distribuţie conform reglementărilor ANRE.
Mai mult decât atât și operatorul de transport va fi obligat „să racordeze toți solicitanții la sistemul de transport, în termen de 180 de zile de la data obținerii autorizației de construire”. Recuperarea costurilor privind racordarea la rețeaua de gaze se realizează prin tarifele de transport conform reglementărilor ANRE.
”Toți solicitanții care doresc racordarea la sistemul de distribuție a gazelor – aici fiind vorba despre consumatorii casnici, despre cetățenii care doresc să își racordeze locuința la gaze – vor trebui să fie conectați în maxim 90 de zile de la obținerea autorizației de construcție, iar costurile privind aceste lucrări se vor recupera nu direct din buzunarul lor, ca până acum, ci din tariful de distribuție perceput de firma de gaze. Astfel cetățenii nu vor mai trebui să se împrumute la bănci ca să-și permită să se racordeze la gaze, ci firma va fi obligată sa-i racordeze pe cheltuiala sa, urmând ca apoi să-și recupereze banii treptat, din tarifele de distribuție care sunt incluse în prețul de furnizare al gazului,” a declarat deputatul Sorin Bumb, unul dintre inițiatorii proiectului.
Preşedintele României a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 şi privind modificarea şi completarea altor acte normative (PL-x 513/28.10.2019).
Citește și:
Astazi a sosit acordul de bransament , trebuie sa platesc 5300 de lei bransamentul. am vorbit cu cei de la distrigaz retele sud si spun ca ei nu stiu si nu au primit nimic in legatura cu aceasta lege , dar sa platesc neaparat in termen de 30 de zile ,altfel va trebui sa fac din nou alta cerere.
Ei trebuie sa se puna la punct cu legislatia in vigoare. Cine ar trebui sa ii informeze? Nici nu au interesul sa se informeze in legatura cu aceasta lege.
Daca va grabiti sa va bransati, puteti sa platiti, apoi sa incercati sa va recuperati banii pe cale amiabila si/sau in instanta. In mod normal, nu ar trebui sa platiti.