Programul “Noua Casă” intră în vigoare din 15 august: se încurajează noile construcții

Programul Noua Casă intră în vigoare și va fi operaţional la 15 august, dacă normele de aplicare vor fi aprobate de Guvern săptămâna viitoare, a anunțat Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
„Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program ‘Prima Casă’ am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul ‘Noua Casă’? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%”, a afirmat Dumitru Nancu, la întâlnirea COAL-live!.
Programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.
Potrivit sursei citate, avansul de 15% şi garanţia în nume şi cont stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro inclusiv.
Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) condiţiile rămân neschimbate.
Prin programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi:
1) credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%;
2) şi credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%.
Prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Criterii de eligibilitate
Criteriile de eligibilitate au rămas neschimbate, astfel poate avea calitatea de beneficiar orice persoana fizică care indeplineste cumulativ următoarele condiții:
– la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie ca nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobandită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp;
– achizitionează sau construiește o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile Programului;
– are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.
Se introduc norme tranzitorii prin care contractele de garantare și promisiunile de garantare încheiate și aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență continuă să producă efecte în conformitate cu prevederile legislației în vigoare la data emiterii lor, precum și norme tranzitorii referitoare la solicitarile de acordare a unei finantari garantate aflate în curs de analiza la data intrării în vigoare a prezentei ordonante de urgență prin care li se aplică dispozițiile legale în vigoare la data depunerii lor la finanțator.
Beneficiarii programului pot efectua rambursarea anticipata parțială sau integrala, fără a se percepe comision de rambursare anticipată.
Citește și: