Știri Proprietari

Programul Noua Casă a fost respins de Senat

Programul Noua Casă inițiat de Guvernul Orban pentru cumpărarea unei locuințe nu a reușit să treacă de prima cameră sesizată a Parlamentului. Majoritatea PSD din Senat s-a coalizat împotriva proiectului, însă ultimul cuvânt îl va avea Camera Deputaților.

Susții proiectul ProblemeLocative.ro, cumpărând din acest magazin:

vivre.ro

Senatorii PSD nu au fost de acord cu varianta programului propusă de Guvern. Executivul modificase programul initial al PSD care se numea „O familie, o casă”, în cadrul căruia ar mai fi putut accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag. Ei au solicitat aplicarea acestei variante pentru a facilita cumpărarea unei locuințe. Aceasta a fost promulgată de șeful statului, dar Guvernul nu a pus-o în practică în lipsa unor norme de aplicare.

Legea de respingere a Ordonanţei a întrunit 70 voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 18 „abţineri”.

Ordonanţa 129-2020 prevede ca prin programul „Noua Casă” să se acorde credite de până în 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi de până în 140.000 euro cu un avans de 15% pentru locuinţe noi.

Beneficiarii care dețin cote-părți dintr-o locuință pot achiziționa diferența de cote-părți în vederea întregirii dreptului la proprietate, prevede programul Noua casă. Articolul îi ajută pe cei care dețineau cote părți din proprietăți având o suprafață redusă. Normele de aplicare pentru programul Noua casă au fost publicate în Monitorul Oficial, ele modificând prevederile programului Prima casă care era în vigoare. Programul a devenit astfel operațional.

O altă noutate este că nu se mai acceptă construirea unei locuințe de către beneficiari și locuințe viitoare, care urmează să se construiască prin asociații fără personalitate juridică, cel puțin unul dintre asociați fiind proprietarul terenului pe care urmează să se construiască locuințele.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *