Administrativ

Primarul Capitalei și ELCEN se acuză reciproc pentru lipsa apei calde în București

Apa calda in Bucuresti

Primarul General al Capitalei a declarat astăzi că lipsa apei calde în București este cauzată de intrarea în revizie a CET București Sud, însă Electrocentrale București (ELCEN), prin Biroul de Comunicare și Relații Publice, contrazice afirmația.

“Din nefericire, CET Sud, care aparţine de Ministerul Energiei, a oprit pentru revizie mai multe zone şi alimentarea cu apă caldă. Dar sunt probleme cu alimentarea cu apă caldă pentru bucureşteni. De asemenea, această perioadă s-a suprapus şi cu o avarie. Am discutat cu colegii şi astăzi vor să încarce instalaţia cu apă şi să funcţioneze sistemul”, a afirmat Gabriela Firea, întrebată marţi într-o conferinţă de presă despre problema lipsei apei calde în București, în anumite zone din sectoarelor 2 şi 3 din București.

”ELCEN contrazice aceste afirmații tendențioase ce dovedesc lipsă de respect atât față de angajații ELCEN care vin zi și noapte la muncă, în centrale, pentru a asigura continuitatea furnizării apei calde în capitală, mai ales într-o situație de criză sanitară cum e pandemia COVID-19, precum și față de locuitorii bucureșteni care au dreptul la o comunicare transparentă și onestă,” scrie compania.

ELCEN susține totodată:  

– În perioada sezonului cald, ELCEN funcționează cu două centrale din cele patru pe care le deține, întrucât este oprită furnizarea căldurii. Acest lucru se petrece în fiecare an odată cu trecerea de la regimul de iarnă la regimul de vară, în baza unei notificări a C.M. Termoenergetica emise către ELCEN ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. În fiecare an, pe toată perioada verii, operatorul rețelei de termoficare asigură alimentarea cu apă caldă a locuitorilor capitalei fără nici un fel de restricții din partea ELCEN, întrucât societatea noastră produce apă caldă din două centrale simultan.

– ELCEN informează populația din București ca poate acoperi, în prezent, fără nicio problema necesarul de apa calda furnizata locuitorilor Capitalei din punct de vedere al debitului, presiunii si temperaturii agentului termic prin intermediul celor doua centrale ale sale (în acest moment, CET Progresul și CET București Vest).

– Pe baza unui program de revizii și reparații anual, stabilit de la începutul anului, CET București Sud intră în fiecare an în revizie programată. Revizia este importantă pentru pregătirea pentru sezonul de încălzire următor. Consumatorii din Capitală nu sunt afectați în nici un fel de efectuarea acestei revizii, pentru că ELCEN acoperă fără probleme cererea de apă caldă.

– ELCEN nu răspude de starea avansată de degradare a rețelei de transport și distribuție operate de Termoenergetica și aflată în grija PMB. Lipsa de interes din partea PMB si a oricăror investiții în infrastructura de termoficare, au adus rețeaua în starea tehnică dramatică în care se află astăzi. Începând cu anul 2017, degradarea sistemului de termoficare s-a accentuat, astfel că pierderile în rețea s-au dublat ajungând de la 1000 la peste 2000 de tone de apă fierbinte pe oră, presiunea în conducte a scăzut la limita de avarie, iar debitul de apă de adaos a crescut constant.

– Până în anul 2017, în timpul verii, se livra apă de adaos doar din cele două centrale aflate în funcţiune pentru producerea de energie termică și nu erau probleme cu furnizarea apei calde către cetățeni. În prezent, TERMOENERGETICA solicită frecvent livrarea de apă de adaos din toate centralele ELCEN din cauza stării avansate de degradare a rețelei.

– Lipsa de investiții, incapacitatea PMB de a atrage fonduri europene nerambursabile (aprox. 180 milioane euro disponibili prin POIM 2014-2020), cheltuielile uriașe pe acțiuni de imagine și festivaluri în defavoarea investițiilor, nerespectarea de către PMB a obligațiilor de plată pentru agentul termic livrat reprezintă, de fapt, problema reală și motivul pentru care bucureștenii nu beneficiază de apă caldă.

– Reiterăm faptul că datoriile Termoenergetica față de ELCEN la acest moment sunt de aprox. 450 milioane de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *