Știri Proprietari

Plafonul pentru programul ”Noua Casă” crește până la 140.000 de euro

Noua Casă

Executivul a discutat despre majorarea plafonului pentru creditele luate prin Programul ”Noua Casă”, de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Programul e menit să stimuleze dezvoltările imobiliare și sectorul construcțiilor și vizează modificarea programului cunoscut ca ”Prima Casă”.

“În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor Publice, programul se va numi Noua Casă şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi în acelaşi timp pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă. Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului”, a declarat Ionel Dancă.

El a precizat că această modificare oferă posibilitatea să poată fi cumpărate și apartamente mai mari, referindu-se la locuințe de până la 120 de metri pătrați, adică mai mari decât cele care sunt prezente pe piață prin programul ”Prima Casă”.

“Această Ordonanţă de Urgenţă a fost adoptată în prima lectură, urmând ca după primirea avizului de la Consiliul legislativ să fie adoptată în forma finală în şedinţa următoare de Guvern”, a declarant Dancă.

Proiectul adoptat în primă lectură prevede o garanție de la stat de maximum 60% pentru locuințele noi, în valoare maximă de 100.000 EUR, echivalent lei. Pentru achiziţia unei alte categorii de locuinţe, în valoare maximă de 70.000 EUR, echivalent lei, garanția de la stat va fi de maximum 50% din valoarea creditului. Acestea nu includ dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat.  

Potrivit Ordonanței care a fost făcută publică de Ministerul Finanțelor, beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

 – la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

   –  achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

    –  are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *