Administrativ

O nouă unitate de înaltă eficiență va asigura agentul termic în Oradea

O nouă unitate de înaltă eficiență va asigura agentul termic în Oradea

Consiliul local Oradea a aprobat un nou proiect pentru a asigura agentul termic pentru sistemul de încălzire al orașului. Astfel, va fi scos din funcțiune grupul energetic G1 din CET Oradea, ultimul din vechea instalație termică a orașului, considerat depășit din punct de vedere fizic și moral, și se vor achiziționa patru motoare termice cu funcționare pe gaze naturale, cu capacitate electrică totală de 25 MW și două cazane de apă fierbinte cu capacitatea de 25 MW fiecare.

Această unitate de cogenerare de înaltă eficiență este o alternativă fezabilă care poate să asigure producția de energie utilă după scoaterea din funcțiune a Grupului de cogenerare existent, care se află la sfârșitul perioadei de viață.

„La momentul de față, blocul este depășit fizic și moral, prin urmare se impune înlocuirea acestuia pentru a garanta furnizarea agentului termic către orădeni. Practic se vor achiziționa patru motoare termice cu funcționare pe gaze naturale, cu capacitate electrică totală de 25 MW și două cazane de apă fierbinte cu capacitatea de 25 MW fiecare. De-a lungul timpului am avut multe pierderi în rețea, dar mare parte din ele au fost înlăturate prin investițiile pe care le-am făcut. Atunci când capacitatea de producție va fi în întregime reabilitată, se vor reduce semnificativ și pierderile în sistem„, a precizat viceprimarul Mircea Mălan.

Investiția va fi realizată în cadrul programului guvernamental „Termoficare”, implementat în perioada 2019 – 2027, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 53/2019. Finanțarea investiției se realizează din surse de la bugetul local și bugetul de stat. Cel puţin 15% vor fi asigurate din surse de la bugetul local și până la 85% de la bugetul de stat.

Valoarea totală a investiției ce va asigura agentul termic este de 167.781.838, 61 lei (cu TVA), iar investiția va fi eșalonată pe doi ani.

Durata proiectului se va întinde pe doi ani, din care durata de execuție a lucrărilor pe șantier este de 24  de luni.

Centrala electrică de termoficare CET Oradea a fost pusă în funcțiune din anul 1966, cazanul având peste 320.000 de ore de funcționare, iar turbina peste 310.000 ore de funcționare. Prin urmare, echipamentele blocului 1 prezintă o uzură avansată care nu mai asigură siguranță în exploatare.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *