Știri Proprietari

Incendiile rămân o amenințare pentru locuințe

Două treimi (66%) din cele mai mari 50 de daune achitate în baza asigurărilor pentru locuinţe au fost provocate de incendii, potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

În 2020, asigurătorii membri UNSAR au plătit despăgubiri de peste 11 milioane lei pentru cele mai mari 50 de daune aferente asigurărilor de locuinţe – în creştere faţă de anul 2019 cu 16%. Riscurile care au generat cele mai mari despăgubiri au fost cele de incendii (peste 9,1 milioane de lei, în creştere cu 11% faţă de 2019), urmate de alunecările de teren (peste 700.000 lei, în creştere cu 54%) şi de inundaţii (peste 580.000 lei, în creştere cu 13%) – conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei.

„Incendiile rămân o ameninţare importantă pentru locuinţele noastre. Cu toate acestea, sunt şi alte riscuri care generează daune importante şi de care ar trebui să fim conştienţi, cum ar fi inundaţiile, furtul sau furtuna etc. Prin urmare, accesarea unei soluţii pentru asigurarea locuinţei şi a bunurilor va face mereu diferenţa în cazul unei situaţii neprevăzute. România este o ţară expusă multor riscuri. Din păcate, de multe ori ne amintim de acest lucru doar atunci când au loc catastrofe naturale şi când constatăm că multe locuinţe nu sunt asigurate. Prin lipsa unei asigurări de locuinţă, românii continuă să fie vulnerabili în calea acestor fenomene catastrofale”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Astfel, incendiile continuă să fie riscurile cu o rată ridicată de incidenţă, atât în cazul daunelor produse locuinţelor, cât şi în cazul proprietăţilor/bunurilor deţinute de companii. Prin urmare, UNSAR şi ARTS – Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate vin în sprijinul celor care ar putea fi ameninţaţi de incendii cu informaţii utile care îi pot ajuta.

„Lumea trebuie să ştie că siguranţa şi securitatea nu ţin de noroc. Ele reprezintă efortul comun de cunoaştere, analiză, pregătire, supraveghere şi vigilenţă. Acest efort comun necesită conlucrarea puternică şi fiabilă a tuturor componentelor sistemelor de securitate la incendiu, de siguranţă a vieţii şi a bunurilor. Tehnologia contribuie la reducerea riscurilor, dar vulnerabilitatea uneia sau a mai multor componente creează condiţii care pot mări riscurile. Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate (ARTS), asociaţie de utilitate publică, recomandă consultarea specialiştilor în alegerea celor mai potrivite soluţii privind securitatea la incendiu în scopul protejării vieţii şi a bunurilor”, a declarat Liviu Mateescu, preşedinte ARTS.

În România, riscurile catastrofale (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren) pot fi acoperite prin poliţa obligatorie de asigurare (PAD) până la limita de 20.000 euro/10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei. Valorile ce depăşesc aceste praguri pot fi preluate printr-o asigurare facultativă. Aceasta acoperă, în plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, la sume asigurate care corespund valorii reale a locuinţei.

Potrivit UNSAR, o protecţie suplimentară poate fi obţinută prin ataşarea unor clauze speciale la poliţele facultative. Astfel de clauze pot fi asigurarea instalaţiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane (spre exemplu, pentru pagubele pe care puteţi să le provocaţi vecinilor).

Citește și: Aproape o treime din exploziile urmate de incendii sunt cauzate de centralele de apartament


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *