Administrativ

Chiar dacă sunt proprietari, românii locuiesc în condiții de supraaglomerare

Românii locuiesc în condiții de supraaglomerare

Aproape jumătate din populația României trăiește în condiții de supraaglomerare, proporția fiind de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene.

România este țara din UE cu cea mai mare densitate a locuirii, adică doar 1,1 camere/ persoană față 1,7 camere/ persoană, cât este în Uniune.

În ultimii 10 ani, în România s-a înregistrat o tendință de diminuare a ratei de supraaglomerare. De această tendință beneficiază însă mai mult persoanele cu venituri mari (indicatorul a scăzut cu 10 pp între 2007 și 2019); la persoanele cu venituri mici, scăderea a fost mai puțin semnificativă (de 7 pp).

România este țara europeană care înregistrează cea mai mare proporție a persoanelor care sunt locuiesc într-o locuință care e proprietatea lor: 96%. În general, ponderea mare a celor ce locuiesc în locuințe care sunt proprietate proprie este caracteristică fostelor țări comuniste, dar și supraaglomerarea locativă este și ea o caracteristică a acestor state, arată Monitorul Social, proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, a actualizat un infografic despre situaţia locuirii în România.

Mobilitatea locativă este unul din mecanismele care asigură o bună funcționare a pieței de locuințe. Țările cu proporție mare a proprietarilor locuințelor sunt și cele care înregistrează o mobilitate locativă redusă. La polul opus, în țările cu proporție mare a chiriașilor mobilitatea locativă este peste medie. România are cea mai scăzută mobilitate locativă din Uniunea Europeană.

„Din păcate, a locui într-o locuință care e proprietate proprie nu presupune neapărat accesul la condiții optime de locuit”, se arată în raport.

Aproximativ 96% dintre români erau în 2018 proprietarii imobilelor în care locuiau, arăta Eurostat în 2020, acesta fiind cel mai ridicat procentaj de proprietari de locuinţe din rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. De exemplu, în Germania puţin peste jumătate (51%) dintre cetăţeni deţineau propria lor locuinţă.

Sursa grafic: https://monitorsocial.ro/

Citește și:

Eurostat: România, o țară de proprietari


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *