Juridic

Mai multe asociații au obținut în instanță demolarea unui bloc construit ilegal în București

Lupta alianței dintre mai multe asociații de proprietari și Fundația Eco Civica a adus rezultate. Au obținut o decizie definitivă în instanță pentru demolarea unui bloc construit ilegal pe un spaţiu verde în Capitală.

Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul declarat de compania care a construit imobilul respectiv, fiind menţinută decizia de demolare luată în iulie 2019 de Tribunalul Bucureşti. Conform deciziei instanţei, blocul trebuie demolat, iar terenul trebuie adus la starea iniţială de spaţiu verde.

Susții proiectul ProblemeLocative.ro, cumpărând din acest magazin:

trada.ro

”O VICTORIE MINUNATĂ! Asociațiile de locatari din Sos Giurgiului 164, București împreună cu Fundația Eco-Civica au obținut o mare victorie in instanță. Curtea de Apel București s-a pronunțat astăzi in sensul demolării celui de-al doilea bloc din condominiul amintit.

Blocul începuse a fi construit pe spațiul verde al condominiului. SENTINȚA ESTE DEFINITIVĂ ȘI TREBUIE PUSĂ IN APLICARE! Felicitări dragi cetățeni pentru implicare, răbdare și efort material! Doamne, e minunat să lupți alături de acești cetățeni model!” a scris Eco-Civica pe Facebook.

În decizia tribunalului, rămasă definitivă prin hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, se oblige pârâtul SC Codrea Company Imob SRL să aducă terenul situat în Şos. Giurgiului nr. 164, sector 4, Bucureşti, pentru care a fost emisă autorizaţia de construire nr. 20-G/11.02.2016, la starea anterioară demarării lucrărilor de construcţie. Decizia i-am mai obligat pe pârâţii Codrea Company Imob SRL, Primăria Sectorului 5 Bucureşti şi Primarul Sectorului 5 Bucureşti la plata către reclamanta Asociaţia de Proprietari a Blocului 5 a sumei de câte 999 lei cu titlu de cheltuieli de judecată din suma totală de 2.997 lei reprezentând taxă de timbru şi onorariu avocat aferente primului ciclu procesual.

”Lămureşte dispozitivul sentinţei civile nr. 2.984/19.04.2019 în sensul că adresa imobilului-teren cu privire la care s-a dispus aducerea la starea anterioară demarării lucrărilor de construcţie este Intrarea Giurgiului nr. 8A, sector 4, Bucureşti (fosta Şos. Giurgiului nr. 164, Sector 5), teren care, în cuprinsul Autorizaţiei de construire nr. 20-G din 11.02.2016, figurează cu adresa str. Intrarea Giurgiului nr. 8A, sector 5, Bucureşti”, se arată în decizie.  

Potrivit Fundaţiei Eco Civica, este vorba despre un al doilea bloc construit de firma în cauză pe un teren situat la adresat Şos. Giurgiului nr. 164.

Aproximativ un hectar de spaţiu verde aflat între blocurile de pe Şoseaua Giurgiului nr. 164 a fost retrocedat în anul 2001 de către Prefectura Municipiului Bucureşti, iar noul proprietar a împărţit terenul în mai multe loturi, pe care le-a vândut unor investitori imobiliari. Aceştia au început să construiască blocuri noi pe spaţiul verde situat între blocurile vechi.

Locuitorii din blocurile vechi au dat în judecată compania care ridica blocurile noi, reclamând faptul că imobilele noi erau construite pe spaţiu verde şi prea aproape de locuinţele lor. Legea mediului interzice schimbarea destinaţiei spațiilor verzi. O situație stranie adusă, de asemenea în fața instanței: Primăria Sectorului 5 a dat ilegal autorizaţie de construire pentru imobilele noi, însă terenul fusese intabulat în Sectorul 4.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *