Știri Proprietari

Proprietarii de la parter vor putea închiria terenul pentru construcția balconului de la asociație

construcția balconului

Asociațiile de proprietari care dețin titluri de proprietate asupra terenurilor din jurul blocurilor vor putea încheia contracte de locațiune, închiriere, folosință sau concesiune asupra acestora pentru construcția balconului sau a logiei de către proprietarii care doresc acest lucru. În plus, balcoanele sau logiile vor putea fi construite numai cu acordul asociațiilor de proprietari, și nu al vecinilor. Prevederile modifică legea construcțiilor și au fost promulgate de curând de președintele României.

Astfel, construirea unui balcon sau a unei logii la parterul blocului va fi posibilă numai cu acordul asociației de proprietari, și nu al vecinilor, așa cum se întâmpla până acum. ”Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum și pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, potrivit articolului de lege.  

Conținutul – cadru al documentației tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții va cuprinde acordul asociației de proprietari, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate – şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora –, pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.

În plus, asociațiile de proprietari, care dețin titluri de proprietate asupra terenurilor din jurul condominiilor, pot încheia contracte de locațiune, închiriere, folosință sau concesiune asupra acestora precum și asupra terenului aferent condominiului cu proprietarii interesați, pentru extinderea spațiilor aflate la parter, cu acordul adunării generale exprimat prin hotărâre adoptată cu 2/3 din numărul total al proprietarilor și acordul exprimat în scris al tuturor proprietarilor direct afectați.

Deputatul PNL de Brăila Vasile Varga a comentat: ”Mai mulți brăileni mi-au semnalat în cadrul audiențelor că închiderea unui balcon, la un apartament aflat la parterul unui imobil, a devenit imposibilă. Legea prevedea că este necesar acordul tuturor locatarilor pentru o astfel de construcție. Numai că toată lumea știe cum se întâmplă în realitate: un locatar nu este acasă, altul este plecat în străinătate și nu vine cu anii, altul, pur și simplu nu vrea și nu neapărat din motive obiective. Așa că am inițiat modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și am deblocat situația. Acum, cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închiderea a balcoanelor și logiilor aflate la parterul blocurilor. În plus, până acum, proprietarul apartamentului trebuia să depună și un memoriu de arhitectură, care includea și o expertiză tehnică, la care se adăuga și acordul vecinilor. Noile prevederi exclud necesitatea acestui memoriu și lasă doar acordul asociației de proprietari”.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Citește și:

2 thoughts on “Proprietarii de la parter vor putea închiria terenul pentru construcția balconului de la asociație

  1. Ce se intampla cu proprietarii care nu au construit fara acordul nimanui balcoane si boxe? Vor putea intra in legalitate? Asociatia are obligatia de a verifica si de a cere aplicarea acestei legi?

    1. Puteti sesiza Inspectoratul de Stat in Constructii pentru verificarea autorizatiilor. Daca intrunesc conditiile legale, ar putea primi autorizatii.
      Legea 196/2018 mentioneaza ca proprietarii au obligatia sa depuna fotocopii dupa autorizatiile de constructie la presedintele asociatiei.
      Acum insa Legea nr. 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii tocmai s-a schimbat si va trebuit cerut acordul asociatiei pentru balcoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *