Actualitate

Opinie: Care mai este rolul asociațiilor de proprietari?

Rolul asociațiilor de proprietari

Își îndeplinesc asociațiile de proprietari rolul pentru care au fost create? Au proprietarii la îndemână o lege ușor de înțeles și de aplicat? Cei abilitați să le protejeze interesele sunt pregătiți și oferă sprijinul necesar pentru soluționarea problemelor? Sunt proprietarii conștienți că ei trebuie să fie cei care dețin controlul și conduc acea asociație?

de Florin Munteanu

Probabil că într-o lume „normală”, în care proprietarul și interesele lui ar fi puse pe primul plan, aceste răspunsuri ar fi ușor de dat. Dar, realitatea ne lovește cum nu se poate mai dur și întrebările par hilare, dacă nu cumva duc chiar spre derizoriu.

Se întâmplă ca proprietarul să se lovească de situații și tehnici pe care cu greu și le-ar putea imagina. Dacă va avea răbdare să caute informații, va observa că are parte de același tratament ca mulți dintre cei asemeni lui și implicit de aceleași încercări de intimidare care par a fi rupte, copiate sau învățate din același sistem de gândire .

Curând va descoperi dacă nu a făcut-o deja,  o lege a asociatiilor ambiguă,  complicată și mai ales care nu-i reprezintă interesele.

Dar cum practica este mai dificilă  decât teoria,  acesta are mari șanse să se lovească de răspunsuri din partea Asociației,  dar și a Autorității Publice Locale care nu numai ca nu-l vor mulțumi, dar care să-l producă nemulțumiri sau frustrări mai mari  decât până atunci , rămânându-i ca singură opțiune acțiunea în instanță.


Pentru că putem găsi foarte multe cazuri in care reprezentantii asociațiilor nu respectă legislația în vigoare, comit abuzuri în formă continuată, mare parte dintre inspectorii din cadrul Primăriilor care au atribuții pe L.196  nu vor sau nu stiu cum sa-si facă treaba și prin acțiunile lor nu apără nicidecum proprietarii, propun:

  1. Simplificarea legislației privind asociațiile,  astfel încât să fie ușor de înțeles de proprietari , sa le servească cu prioritate interesele, să fie ușor aplicabilă.

 2. Întărirea departamentelor specializate din primării astfel încât să poată oferi un sprijin și soluții reale proprietarilor aflați în dificultate.

 3. Activitatea economică a asociațiilor sa fie verificată periodic sau la cerere de inspectorii din cadrul ANAF.

 4. Norme de aplicare bine structurate, care să confere instituțiilor abilitate posibilitatea de a îndrepta rapid situațiile ce le-au fost aduse la cunoștință,  atunci când acestea se confirmă.

Citește și: Adunare Generală cu iz penal, ținută în plină stare de urgență

Primăriile vor putea taxa lucrări realizate în locul asociațiilor de proprietari

Asociațiile de locatari nu mai au niciun cuvânt de spus în fața instanțelor de judecată


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *