Știri Proprietari

Arad: Facilități fiscale pentru impozitele pe clădiri

În Arad s-au adoptat o serie de facilități fiscale pentru impozite pe clădiri acordate celor care și-au oprit activitatea din cauza COVID-19.

Astfel, consilierii locali arădeni au adoptat o serie de facilități la impozitului pe clădiri, scutirea taxei pe clădiri sau taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice datorate bugetului local. Acestea vor fi acordate celor obligați să își oprească activitatea pe durata stării de urgență decretate în primele luni ale anului din cauza pandemiei de COVID-19.

Astfel, pentru durata stării de urgenţă decretate în anul 2020, Consiliul Local al Municipiului Arad a hotărât:

–              să acorde o reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri pentru clădirile nerezidențiale, în cazul contribuabililor care au fost obligați, conform legii, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, să își întrerupă total sau parțial activitatea economică.

–              să acorde o scutirea de la plata taxei pe clădiri în cazul contribuabililor care au fost obligați, conform legii, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, să își întrerupă total activitatea economică.

–              să acorde o scutire de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice de către utilizatorii suprafeţelor care au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau deţin certificatul pentru situaţii de urgenţă TIP1 emis de ministerul economiei, energiei şi mediului de afaceri prin care se certifică întreruperea parţială a activităţii economice.

Care e procedura

Pentru a beneficia de aceste facilități fiscale pentru impozite, proprietarii clădirilor au obligaţia ca, până la data de 15 septembrie 2020 inclusiv, să depună la organul fiscal local o cerere de acordare a reducerii, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere. Proprietarii care deţin clădiri nerezidenţiale utilizate pentru activitatea economică proprie vor menţiona fie întreruperea totală a activităţii economice proprii stabilită conform prevederilor legale, fie întreruperea parţială a activităţii economice.

Proprietarii care şi-au întrerupt parţial activitatea anexează la cerere o copie a certificatului pentru situaţii de urgenţă TIP 1 emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, emis în condițiile Ordinului ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situaţii de urgenţă operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Vrem să vă știm povestea. Dacă vă confruntați sau v-ați confruntat cu situații deosebite, vă rugăm să ne scrieți povestea dumneavoastră la redactia@problemelocative.ro.
Acest proiect își propune să aducă informația în spațiul public, respectând confidențialitatea și normele jurnalistice.


Citește și:

Peste 341.000 euro din bani europeni pentru reabilitarea unui bloc din Galați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *