Știri Proprietari

ANL: Chiriile pentru persoanele cu venituri mici nu vor crește

Locuințe prin ANL

Chiriile pentru locuințele prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) nu se majorează pentru persoanele defavorizate, cu venituri mici, și nici pentru contractele semnate după data de 03.08.2020, nivelul chiriei fiind plafonat prin efectul legii, menționează reprezentanții ANL.

Astfel, conform obligațiilor stabilite prin lege, începând cu anul 2010, s-a emis, anual, până la data de 31 iulie, ordinul pentru actualizarea valorii de înlocuire pe metru pătrat, valoare rezultată dintr-o formulă de calcul care se aplică atât prețului de construire, prețului de vânzare a locuințelor, dar și prețului chiriei.

Reprezentanții ANL susțin că creșterile substanțiale din acest an, comparativ cu cele anterioare au fost generate mărirea costurilor de manoperă la construcția de locuințe.

Pe de altă parte, cadrul legal stabilește că mecanismul de calcul al chiriilor la aceste tipuri de locuințe se determină pe baza valorii de înlocuire în vigoare la data stabilirii chiriei. Cu alte cuvinte, valoarea de înlocuire pe metru pătrat stabilită prin Ordinul nr. 3519/2020 nu are impact asupra chiriei locuințelor aflate deja în exploatare.

Valoarea de înlocuire stabilită prin Ordinul nr. 3519/2020 va fi luată în considerare doar pentru locuințele care urmează să fie repartizate după publicarea ordinului (03.08.2020), pentru care se vor încheia contracte de închiriere începând cu acea dată, și până la sfârșitul lunii iulie a anului 2021, când urmează să fie stabilită valoarea de înlocuire pentru anul următor.

Valoarea de înlocuire pe metru pătrat, pentru anul 2020, calculată conform art. 1, este de 2.996,00 lei/mp inclusiv T.V.A. Pentru anul 2019, ea fusese de 1.916,42 lei/mp inclusiv T.V.A. Valoarea de înlocuire se referă la totalitatea cheltuielilor ocazionate de achizitionarea sau construirea unui mijloc fix nou, identic cu celexistent, cu respectarea nivelului prețurilor din perioada în care se determină.

Programul “Noua Casă” intră în vigoare din 15 august: se încurajează noile construcții


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *