Actualitate

Opinie: Avem nevoie de o lege care să pună proprietarul pe primul plan

Avem nevoie de o lege care să pună proprietarul pe primul plan

Principalul pilon în jurul căruia trebuie să graviteze modificările ce vor fi aduse Legii 196/2018 este PROPRIETARUL. De fapt, el ar fi trebuit să fie în „centrul atenției” și până acum, lucru care evident nu s-a întâmplat în nicio lege care a reglementat activitatea asociațiilor.

De Florin Munteanu

În primul rând, ar trebui să fim cu toții de acord că proprietarul este cel care susține financiar activitatea asociației, el este cel vulnerabil și interesele lui trebuiesc apărate de către toți reprezentanții asociației și funcționarii publici de la nivelul departamentelor specializate din primării.

Spun că proprietarul nu a fost și nu este apărat de legislația în vigoare pentru că nu am identificat nicio prevedere în care funcționarii publici și președinții de asociații să fie obligați să urmeze cursuri de calificare. Ținând cont că aceștia sunt cei care ar trebui să vorbească în numele proprietarilor, ei sunt primii care ar trebui să cunoască legea. Dincolo de erorile pe care le identificăm cu ușurință în L.196, este foarte important să fie aplicată de persoane competente, care pe lângă obligația de a cunoaște cadrul legal să poată „radiografia” cu ușurință problema ce le-a fost prezentată.

Pot face dovada unor derapaje grave comise de președinți și inspectori din cadrul câtorva primării, dar nu asta este tema pe care mi-am propus să o abordez. Am făcut această precizare pentru a sublinia importanța faptului ca cei ce raspund sesizărilor proprietarilor trebuie să fie pregătiți să le ofere sprijinul necesar.

În mod concret, pe lângă îndreptarea erorilor din corpul legii propun următoarele:

   1)  Obligativitatea parcurgerii unui curs de perfecționare de către președinții asociațiilor și funcționarii publici care lucrează cu asociațiile.

    2)  Trebuie lăsată libertatea președintelui de a activa în mai multe asociații.

    3)  Trebuie revenit la prevederea legală pe care o regăseam în L.230/2007 referitoare la sancționarea funcționarilor publici de o altă entitate pentru neîndeplinirea atribuțiilor.

    4)  Situatia elementelor de activ și pasiv să fie depusă la ANAF, care să fie în măsura de a răspunde proprietarilor pe sesizări punctuale (nu să facă expertize contabile). Aspectele pe care se poate pronunța această instituție să fie clar punctate în lege, care să prevadă și măsuri coercitive.

    5)   Scoaterea din corpul legii a sintagmei „membru al asociației de proprietari”. Știu discuțiile din mediul online legate de libertatea individului la asociere. Perspectiva din care văd eu lucrurile este următoarea: din momentul zero al achiziționării unui apartament într-un condominiu, proprietarul are obligații la fel ca toți ceilalți proprietari care locuiesc în acel imobil. Și atunci, dacă toți au aceleași obligații, nu văd de ce să aibă mai puține drepturi. Ceea ce se întâmplă acum, este un abuz la adresa proprietarilor care nu sunt membri ai asociațiilor. Faptul că poți participa și vota la o adunarea generală este un drept și nu o obligație. Deci toți proprietarii cu aceleași obligații trebuie să aibă aceleași drepturi.

Citește și: Diferența dintre adunarea generală și acordul de voință, o dilemă pentru Primăria Constanța  


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:

2 thoughts on “Opinie: Avem nevoie de o lege care să pună proprietarul pe primul plan

  1. Ref. articol dl. Munteanu:aveți idee d-le Munteanu câte sute de asociații nu au președinte, și nimeni nu vrea să-și asume aceste obligații? Ceea ce propuneți dvs. o să-i pună pe fuga și pe cei rămași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *