Ajutor public judiciar pentru persoanele cu venituri mai mici de 25% din salariul de bază minim brut
Modalitatea de acordare de ajutor public judiciar în materie civilă ar putea suferi schimbări, după ce mai mulți parlamentari au depus o propunere de modificare a OUG nr. 51/2008 care reglementează aceste aspecte.
Potrivit proiectului, beneficiază de ajutor public judiciar, persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de baza minim brut pe țara. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 50% din salariul de baza minim brut pe țară, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%.
La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizații, onorarii, rente, chirii, profit din activități comerciale sau dintr-o activitate independentă și altele asemenea, precum și sumele datorate in mod periodic pentru satisfacerea unor necesități de bază, cum ar fi chiriile și obligațiile de întreținere.
Potrivit proiectului depus la Senat, valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, nu poate depăși în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii de baza minime brute pe țară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.”
„În România, mulţi oameni mor cu dreptatea în mână din simplul motiv că nu-şi permit să suporte costurile pe care le presupune susţinerea unui proces civil. Taxele judiciare de timbru, împreună cu onorariile avocaţilor, experţilor tehnici judiciari şi executorilor judecătoreşti, ajung uneori la sume disproporţionat de mari faţă de veniturile justiţiabililor, care se văd nevoiţi să asiste neputincioşi la pierderea unor drepturi şi interese legitime”, a declarat deputatul Alexandru Badea.
El a explicat că actul normativ care se presupune că trebuie să-i ajute pe justițiabili este vechi de 14 ani, iar pragurile de venit în funcţie de care se acordă ajutorul public judiciar au fost reduse semnificativ în 2011. Ulterior s-au depreciat puternic din cauza inflaţiei şi a scăderii puterii de cumpărare a leului.