Juridic

Primarul Timișoarei anunță că va abroga o hotărâre care obliga proprietarii de animale să ceară acordul vecinilor

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că va abroga o hotărâre a Consiliul Local al Municipiului Timișoara în 2007 care obligă proprietarii animalelor de companie să ceară acordul vecinilor de bloc, catalogând-o drept „absurdă”.

Anunțul lui Fritz a venit după ce Curtea de Apel Timisoara a pronunțat sentința finală într-un dosar în care o timișoreancă, susținută de o asociație de protecție a animalelor, a cerut anularea hotărârii. Curtea de Apel nu i-a dat însă dreptate proprietarei și a menținut hotărârea CL, arătând că e nevoie de acordul scris și ștampilat al asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, și acordul expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe. Decizia se referea la toate animalele de companie.

„Această HCL a fost contestată în instanță de un deținător de animale de companie. Azi a pierdut procesul – Primăria a câștigat, dar asta nu mă bucură. Voi propune Consiliului Local să abrogăm această HCL și să o înlocuim cu un regulament care prevede dreptul timișorenilor de a avea animale de companie – da, cu respectarea drepturilor vecinilor, dar fără a menține această restricție absurdă”, a scris Dominic Fritz, pe Facebook, unde a postat și o poză alături de câinele său, Lexie.

Procesul prin care a fost ceruta anularea hotarării de Consiliu Local a fost deschis în mai 2019, la Tribunalul Timiș. Timișoreanca a arătat în instanță că, din punctul său de vedere, „condiționarea deținerii de animale de companie în apartamente de acordul expres al vecinilor limitrofi, astfel cum s-a făcut prin hotărârea de Consiliu Local, constituie o intruziune nepermisă de lege în dreptul său de proprietate”.

În primă instanță, Tribunalul Timiș a admis cererea proprietarei și a anulat prevederile care îi obligă pe proprietarii de animale de companie să obțină acordul vecinilor. Sentința a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timișoara, unde judecatorii au decis mentinerea ei.

Citește și:

Primăriile vor putea taxa lucrări realizate în locul asociațiilor de proprietari
UPDATE: De ce a fost nevoie de prelungirea termenului pentru obținerea certificatelor de calificare
Asociațiile de locatari nu mai au niciun cuvânt de spus în fața instanțelor de judecată


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *