Administrativ

România, printre codașii Europei la tratarea apelor reziduale urbane

România se află pe lista statelor din Europa unde mai puţin de 80% din populaţie este conectată la sisteme de tratare a apelor reziduale urbane, potrivit datelor Comisiei Europene. Mai precis, în țara noastră în jur de 50 – 55% din populaţie este conectată la astfel de sisteme.

Susții proiectul ProblemeLocative.ro, cumpărând din acest magazin:

vivre.ro


Alături de România se află Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Comisia Europeană arată însă în cel de al 10-lea raport referitor la punerea în aplicare a Directivei privind tratarea apelor uzate urbane că s-a înregistrat o îmbunătăţire globală a colectării şi tratării apelor uzate în oraşele europene. Totuși, progresele nu au fost uniforme, iar în unele state membre este nevoie de o mai bună planificare şi de o finanţare sporită a acestei infrastructuri, a declarat comisarul UE pentru mediu, pescuit şi oceane, Virginijus Sinkevicius.

„Raportul confirmă că în întreaga UE există îmbunătăţiri în privinţa colectării şi a tratării apelor uzate. Normele UE au jucat un rol esenţial pentru îmbunătăţirea calităţii râurilor, lacurilor şi mărilor de pe continentul nostru şi au avut un impact benefic asupra sănătăţii şi calităţii vieţii europenilor”, a dat asigurări Virginijus Sinkevicius.

În 2017, majoritatea statelor europene a colectat şi tratat la nivel terţiar apele uzate de la populaţiile lor. În cele 27 de state membre UE, 69% din populaţie era conectată la nivel terţiar de tratament şi 13% la nivel secundar de tratament.

Majoritatea statelor europene a colectat şi tratat apele reziduale urbane de la cel puţin 80% din populaţiile lor. Unele ţări construiesc facilităţi de tratare, iar în  Albania, Croaţia şi România doar 50 – 55% din populaţie sunt în prezent conectați. Între 60 şi 70% din populaţie este conectată în Bosnia şi Herţegovina, Irlanda, Italia, Serbia şi Slovacia, în timp ce în Bulgaria, Lituania, Polonia şi Slovenia între 71 şi 76% din populaţie este conectată la sisteme de tratare a apelor reziduale urbane.

În ultimii ani, investiţiile în tratarea apelor reziduale urbane, în special în statele care au aderat recent la UE, au fost direcţionate către un nivel mai ridicat al tratării (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia). Raportul face parte din eforturile Comisiei de a reduce la zero poluarea şi este publicat înaintea Strategiei privind substanţele chimice, care va fi adoptată în săptămânile următoare.

Raportul arată că nivelul de respectare a normelor UE privind colectarea şi tratarea apelor uzate este ridicat şi chiar a crescut faţă de perioada de raportare precedentă.

Conform raportului, 95% din apele uzate din UE sunt colectate, iar 88% sunt tratate biologic.

Raportul acoperă peste 23.500 de oraşe din UE incluse în domeniul de aplicare al directivei, în care populaţia şi industria generează în fiecare an o cantitate de ape uzate de peste 610 milioane de locuitori echivalenţi. Aceasta înseamnă în jur de 490 de milioane de căzi de apă uzată pe zi.

Potrivit datelor INS, aproape jumătate dintre români nu aveau canalizare în 2019.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *